Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Finland har främjat ställningen för personer med funktionsnedsättning i det humanitära arbetet

Jaa

Måndagen den 3 december är den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning. Finland har gjort betydande insatser för att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning särskilt när det gäller humanitärt bistånd. Under de senaste åren har framsteg gjorts både på politiskt plan och genom projektsamarbete. Resultaten har sammanställts i rapporten Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 som publicerades i november.

Finland hade en viktig roll när deklarationen om ställningen för personer med funktionsnedsättning i humanitära krissituationer antogs av FN:s humanitära toppmöte i Istanbul 2016. På basis av deklarationen beslutade FN:s viktigaste humanitära organisationer att arbeta effektivare för personer med funktionsnedsättning. Finland har också understött kommande riktlinjer på global nivå och EU-nivå, som syftar till att säkerställa att rättigheterna för personer med funktionsnedsättning konsekvent beaktas i humanitärt bistånd.

”Tillgodoseendet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning är ett av de viktigaste målen för Finlands utvecklingspolitik och politik för de mänskliga rättigheterna. Personer med funktionsnedsättning, i synnerhet kvinnor och flickor, är ofta den mest utsatta gruppen i krissituationer. Finland har velat vara en föregångare i att stärka deras rättigheter”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen.

Många FN-projekt och civilsamhällesorganisationers projekt som främjar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning har fått finansiering av Finland. Finländska organisationer har bland annat upprättat flyktingläger som beaktar behoven hos personer med funktionsnedsättning, utbildat speciallärare som arbetar med barn med funktionsnedsättning i Uganda och ordnat utbildning om ämnet i flyktingläger i Jordanien. Finländska funktionshinderorganisationer har aktivt deltagit i det internationella påverkansarbetet.

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation publicerar i samarbete med Finlands Röda Kors en 360/VR-video på internationella dagen för personer med funktionsnedsättning. Den sex minuter långa videon Hemma i Dadaab visar hur vardagen i ett flyktingläger i Kenya ser ut. Videon och kompletterande material med anknytning till videon finns på adressen www.maailma2030.fi/dadaab. Materialet lämpar sig till exempel som undervisningsmaterial.

Ytterligare information:
Claus Lindroos, enhetschef, enhet för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn +358 40 132 1416 (personer med funktionsnedsättning i humanitära kriser)
Eija Palosuo, informatör, enhet för utvecklingskommunikation, tfn +358 295 351 961 (360-videoproduktion)

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Finländarna vill betona jämställdhets- och klimatfrågor i EU:s utvecklingspolitik27.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Får publiceras torsdagen 27.6.2019 kl. 10.00. Finländarna lyfter fram kvinnors och flickors ställning samt klimatåtgärder som utvecklingspolitiska huvudteman för Finlands stundande EU-ordförandeskap. Utbildning är å sin sida det område inom utvecklingssamarbetet där finländarna anser att Finland har mest att ge. Detta framgår av en opinionsundersökning som Taloustutkimus gjort för utrikesministeriet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme