Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Finland satsar mer på utbildning inom utvecklingssamarbetet

Dela

Finland stärker sitt stöd till utbildning i utvecklingsländer genom att återgå till att finansiera fonden Global Partnership for Education (GPE). Under evenemanget Educa på webben offentliggjorde utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari att Finland stöder fonden med 25 miljoner euro 2021–2025.

Global Partnership for Education är världens största fond som fokuserar på att stödja utbildningssystemen i utvecklingsländer. Den beviljar finansiering i form av donationer för att utveckla undervisningssektorn i de minst utvecklade länderna och i svaga stater. Fondens geografiska tyngdpunkt ligger i Afrika söder om Sahara.

Finland har också tidigare samarbetat med GPE. Finland finansierade fonden med sammanlagt sex miljoner euro åren 2013–2016. I slutet av 2020 beviljade Finland två miljoner euro till GPE:s COVID-19-finansiering för att upprätthålla undervisningen i utvecklingsländer under den krissituation som orsakades av pandemin. Stödet fokuserar särskilt på att göra det möjligt för flickor och utsatta barn att lära sig och återvända till skolan.

”Tack vare vår expertis och det internationella intresset för vårt skolsystem har Finland en möjlighet att påverka genomförandet av det globala målet som gäller utbildning runtom i världen. Finland vill vara med och bygga upp högklassig utbildning också för de barn och ungdomar som har det sämst ställt”, sade minister Skinnari på Educa.

Det är särskilt viktigt för Finland att förbättra möjligheterna till skolgång för flickor och personer med funktionsnedsättning och att utveckla lärarutbildningen.

GPE har som mål att samla in fem miljarder dollar i utvecklingsfinansiering under de kommande fem åren. Med medlen stöds skolsystemen övergripande, undervisningens kvalitet förbättras och flickors och utsatta personers utbildning främjas i över 70 utvecklingsländer.

GPE kräver att de länder som får stöd har en tillräcklig nationell finansiering för utbildningssektorn och att de satsar på att öka jämställdheten och minska ojämlikheten i sina planer för utbildningssektorn.

Global Partnership for Educations verksamhet baserar sig på partnerskap mellan utvecklingsländer, givare, utvecklingsbanker, organisationer och företag.

Ytterligareinformation:

Mikko Autti, utvecklings- och utrikeshandelsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 466 2833

Pekka Hirvonen, chef för enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, tfn +358 295 351 407

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum