Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Generaldirektören för Internationella atomenergiorganet besöker Finland

Dela

Generaldirektören för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Rafael Mariano Grossi besöker Finland den 24–26 november på inbjudan av utrikesminister Pekka Haavisto och näringsminister Mika Lintilä. Grossi diskuterar också med utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och republikens president Sauli Niinistö.

Generaldirektör Rafael Marino Grossi för diskussioner med utrikesminister Pekka Haavisto och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari vid utrikesministeriet onsdagen den 25 november. De kommer bland annat att ta upp Finlands och IAEA:s samarbete, aktuella frågor som rör kärnvapenkontroll och de samarbetsmöjligheter som IAEA erbjuder företag. Under sitt besök träffar Grossi också republikens president Sauli Niinistö.

Internationella atomenergiorganet (International Atomic Energy Agency, IAEA) grundades 1957 och är en självständig organisation inom FN. IAEA har till uppgift att främja fredlig och trygg användning av kärnkraft samt att se till att de kärnämnen som organisationen övervakar inte används för militära eller andra ändamål.

Finland har ett nära samarbete med IAEA och erbjuder också andra medlemsländer sin expertis genom organisationen. Finland bidrar med betydande insatser bland annat till IAEA:s arbete för att övervaka genomförandet av Irans kärnteknikavtalet med Iran och för att främja kärnsäkerheten. I år har Finland också finansierat IAEA:s insatser för att stärka kapaciteten i utvecklingsländer att utföra coronavirustest.

Ytterligare information:

Otto Turtonen, specialmedarbetare, +358 295 350 015, Juha Niemi, diplomatisk rådgivare, utvecklings- och utrikeshandelsministerns kabinett, tel. +358 295 350 232, Leena Pylvänäinen, enhetschef, tfn +358 295 351 323

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum