Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Hätäavun tarpeessa yli 134 miljoonaa ihmistä – humanitaarisen avun päivä nostaa esiin naisten aseman kriisien keskellä

Jaa

Maailman humanitaarisen avun päivänä 19.8. YK kiinnittää erityistä huomiota naisten ja tyttöjen erityistarpeisiin humanitaarisessa avustustyössä. Myös Suomi korostaa EU-puheenjohtajakaudellaan kriiseissä tapahtuvan, seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisyä ja sen uhrien tukemisen tärkeyttä.

”Suurin osa humanitaarisen avun tarpeessa olevista on naisia ja lapsia, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa katastrofitilanteissa. Usein kriisien ja konfliktien seuraukset osuvat kipeimmin juuri naisiin ja tyttöihin. Siksi naisten roolia humanitaarisen avustustoiminnan suunnittelussa ja toimeenpanossa tulee vahvistaa”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Raskaudet ja synnytykset lisäävät tyttöjen ja naisten haavoittuvuutta kriiseissä ja konflikteissa: arviolta jopa 60 prosenttia äitiyskuolemista tapahtuu humanitaarisissa kriisitilanteissa. Raiskaukset, pakkoavioliitot ja ihmiskauppa ovat monissa kriiseissä arkipäivää ja seksuaalista väkivaltaa käytetään sodankäynnin välineenä. Pakolaisuus lisää riskitekijöitä entisestään. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat vammaiset naiset ja tytöt.

Naisten osallistuminen humanitaariseen työhön parantaa tutkitusti avun tuloksia. Monissa kulttuureissa vain sitä kautta voidaan varmistaa, että apu saadaan perille paikallisille naisille. Naisten on usein myös helpompi kertoa väkivallasta, sen uhasta tai muista vaikeista kokemuksista toisille naisille.

Humanitaarisen avun tilanne maailmalla jatkuu vaikeana. Avun tarpeessa on yli 134 miljoonaa ihmistä. YK:n yhteenlasketun apuvetoomuksen loppusumma vuodelle 2019 on tällä hetkellä yli 25 miljardia euroa. Tästä on maksettu vasta runsas neljäsosa. Etenkin konflikteissa avun perillemenoa haittaavat lisäksi heikko turvallisuustilanne ja erilaiset hallinnolliset esteet.

Suomi tukee naisten ja tyttöjen aseman parantamista humanitaarisessa avussa muun muassa YK:n väestörahaston UNFPA:n ja Plan Internationalin kautta sekä vaikuttamalla kansainvälisissä järjestöissä. Ulkoministeriön tuella humanitaarista työtä tekevät suomalaisjärjestöistä Suomen World Vision, Fida, Pelastakaa Lapset, Kirkon Ulkomaanapu, SPR ja Plan International Suomi. Kaikkiaan ulkoministeriö on tänä vuonna myöntänyt humanitaarista apua lähes 67 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. 0295 351 234

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Minister for Development Cooperation and Foreign Trade Ville Skinnari to attend UN General Assembly high-level week19.9.2019 13:46:25 EESTTiedote

Minister for Development Cooperation and Foreign Trade Ville Skinnari will attend the high-level week of the 74th session of the United Nations General Assembly in New York from 23 to 27 September. During the week, the UN Secretary-General will convene a Climate Summit on 23 September and the UN High-level Political Forum on Sustainable Development will hold a meeting from 24 to 25 September.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme