Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Hätäavun tarpeessa yli 134 miljoonaa ihmistä – humanitaarisen avun päivä nostaa esiin naisten aseman kriisien keskellä

Jaa

Maailman humanitaarisen avun päivänä 19.8. YK kiinnittää erityistä huomiota naisten ja tyttöjen erityistarpeisiin humanitaarisessa avustustyössä. Myös Suomi korostaa EU-puheenjohtajakaudellaan kriiseissä tapahtuvan, seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisyä ja sen uhrien tukemisen tärkeyttä.

”Suurin osa humanitaarisen avun tarpeessa olevista on naisia ja lapsia, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa katastrofitilanteissa. Usein kriisien ja konfliktien seuraukset osuvat kipeimmin juuri naisiin ja tyttöihin. Siksi naisten roolia humanitaarisen avustustoiminnan suunnittelussa ja toimeenpanossa tulee vahvistaa”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Raskaudet ja synnytykset lisäävät tyttöjen ja naisten haavoittuvuutta kriiseissä ja konflikteissa: arviolta jopa 60 prosenttia äitiyskuolemista tapahtuu humanitaarisissa kriisitilanteissa. Raiskaukset, pakkoavioliitot ja ihmiskauppa ovat monissa kriiseissä arkipäivää ja seksuaalista väkivaltaa käytetään sodankäynnin välineenä. Pakolaisuus lisää riskitekijöitä entisestään. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat vammaiset naiset ja tytöt.

Naisten osallistuminen humanitaariseen työhön parantaa tutkitusti avun tuloksia. Monissa kulttuureissa vain sitä kautta voidaan varmistaa, että apu saadaan perille paikallisille naisille. Naisten on usein myös helpompi kertoa väkivallasta, sen uhasta tai muista vaikeista kokemuksista toisille naisille.

Humanitaarisen avun tilanne maailmalla jatkuu vaikeana. Avun tarpeessa on yli 134 miljoonaa ihmistä. YK:n yhteenlasketun apuvetoomuksen loppusumma vuodelle 2019 on tällä hetkellä yli 25 miljardia euroa. Tästä on maksettu vasta runsas neljäsosa. Etenkin konflikteissa avun perillemenoa haittaavat lisäksi heikko turvallisuustilanne ja erilaiset hallinnolliset esteet.

Suomi tukee naisten ja tyttöjen aseman parantamista humanitaarisessa avussa muun muassa YK:n väestörahaston UNFPA:n ja Plan Internationalin kautta sekä vaikuttamalla kansainvälisissä järjestöissä. Ulkoministeriön tuella humanitaarista työtä tekevät suomalaisjärjestöistä Suomen World Vision, Fida, Pelastakaa Lapset, Kirkon Ulkomaanapu, SPR ja Plan International Suomi. Kaikkiaan ulkoministeriö on tänä vuonna myöntänyt humanitaarista apua lähes 67 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. 0295 351 234

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriet förlänger sitt avtal med Nödcentralsverket – det konsulära jourcentret hjälper resenärer i nöd27.5.2020 14:32:14 EESTTiedote

I april undertecknade utrikesministeriet och Nödcentralsverket ett avtal om att fortsätta utrikesministeriets jourcentralsverksamhet som en tjänst som produceras av Nödcentralsverket. Sedan den 1 augusti 2018 har Nödcentralsverket skött utrikesministeriets jourcenter utifrån ett avtal mellan myndigheterna. Jourcentrets verksamhet är en del av utrikesministeriets tjänster för resenärer i enlighet med lagen om konsulära tjänster och den samhälleliga säkerhetsstrategin.

MFA: Agreement extended between the Ministry for Foreign Affairs and the Emergency Response Centre Agency – Foreign Ministry’s Consular Service Centre assists travellers in emergencies27.5.2020 14:28:35 EESTPress release

In April, the Ministry for Foreign Affairs and the Emergency Response Centre Agency signed an agreement, according to which the Emergency Response Centre Agency will continue to provide the Foreign Ministry’s round-the-clock services for Finnish citizens. Based on an agreement between the Ministry and the Emergency Response Centre Agency, the Agency has been responsible for the Ministry’s 24/7 consular services for Finnish citizens in difficulties abroad since 1 August 2018. The function is a part of the Foreign Ministry’s services for travellers as provided for in the Consular Services Act and the Security Strategy for Society.

UM jatkaa sopimusta Hätäkeskuslaitoksen kanssa – ulkoministeriön päivystyskeskus auttaa matkailijoita hätätilanteissa27.5.2020 14:25:57 EESTTiedote

Ulkoministeriö ja Hätäkeskuslaitos allekirjoittivat huhtikuussa jatkosopimuksen ulkoministeriön päivystyskeskustoiminnan jatkumisesta Hätäkeskuslaitoksen tuottamana palveluna. Hätäkeskuslaitos on 1.8.2018 lähtien vastannut ulkoministeriön päivystyskeskuksen toiminnasta virastojen väliseen sopimukseen pohjautuen. Toiminto on osa ulkoministeriön palvelua matkailijoille konsulipalvelulain ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme