Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM ja OM: Selvitys intersukupuolisten ihmisten kokemuksista valmistunut

Jaa

Osana kansallista perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa oikeusministeriö ja ulkoministeriö ovat teettäneet laadullisen selvityksen intersukupuolisten henkilöiden oikeuksista ja kokemuksista. Selvityksen tarkoituksena oli selvittää, miten intersukupuolisten lasten syntymän yhteydessä tehdyt ratkaisut sekä lapsuus- ja nuoruusajan hoidot ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä.

Selvityksessä tarkastellaan intersukupuolisten ihmisten ja intersukupuolisten lasten vanhempien kokemuksia suomalaisessa terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa. Lisäksi tarkastellaan sitä, minkälaista tietoa ja tukea intersukupuolisten lasten vanhemmille on annettu, ja minkälaista tietoa ja tukea he kokevat tarvitsevansa. Selvityksessä esitellään hyviä käytäntöjä intersukupuolisten lasten huomioimiseen päivähoidossa, koulussa, harrastuksissa ja terveydenhuollossa.

Laadullisen selvityksen aineistona on 12 intersukupuolisen ihmisen ja kuuden vanhemman haastattelut ja verkkokyselyvastukset. Aineisto ja osallistujat eivät muodosta määrällisesti edustavaa otosta. Vastaajien kokemukset ovat sen sijaan asiantuntevia kuvauksia siitä, millaisten kokemusten ja kysymysten kanssa intersukupuoliset ihmiset elävät.

Intersukupuolisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilön keholliset sukupuolta määrittävät tekijät eivät synnynnäisesti ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus on osa ihmiskehon sukupuolipiirteiden luontaista vaihtelua. Arviot intersukupuolisten ihmisten määrästä vaihtelevat 0,02 prosentin ja 1,7 prosentin välillä.

Lisätietoja:

selvityksen tekijä, riippumaton asiantuntija Tikli Oikarinen, puh. 050 574 2086,
neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman, oikeusministeriö, puh. 0295 150 293, etunimi.sukunimi@om.fi,
lainsäädäntöneuvos Janina Hasenson, ulkoministeriö, puh. 0295 351 902, etunimi.sukunimi@formin.fi 

Ei tietoa eikä vaihtoehtoja. Selvitys intersukupuolisten ihmisten oikeuksista ja kokemuksista http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-737-3

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme