Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: Jari Luoto kansainvälisen ydinterrorismia torjuvan aloitteen johtotehtävään

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 105/2017
2.6.2017

Jari Luoto kansainvälisen ydinterrorismia torjuvan aloitteen johtotehtävään

Suomen edustaja, suurlähettiläs Jari Luoto on valittu kansainvälisen ydinterrorismin torjuntaan keskittyvän globaali-aloitteen – Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT) – johtotehtävään Tokiossa järjestetyssä yleiskokouksessa 2.kesäkuuta. Luoto toimii aloitteen politiikkakoordinaattorina seuraavat kaksi vuotta.

Yhteistyön tavoitteena on ydinuhkien ja ydinterrorismin torjuminen. Sen avulla kehitetään eri maiden ja kansainvälisen yhteisön valmiuksia estää ja havaita ydinuhkia sekä vastata niihin. Aloitteen yhteispuheenjohtajina toimivat Venäjä ja Yhdysvallat, ja sen käynnistämisestä sovittiin vuonna 2006 maiden presidenttien tasolla. Kyseessä on käytännönläheinen toiminta, joka sisältää  myös yhteisiä harjoituksia. Yhteistyössä on mukana tällä hetkellä 88 maata sekä kansainvälisiä tarkkailijoita, kuten atomienergiajärjestö IAEA, Interpol ja EU.

Suomi on osallistunut kansainväliseen ydinturvayhteistyöhön aktiivisesti vuosien varrella. Suomella on myös erityisosaamista tällä alalla Säteilyturvakeskus STUKin kautta. STUKin johtava asiantuntija Kari Peräjärvi on toiminut GICNT:n havaitsemistyöryhmän puheenjohtajana vuosina 2015-2017, ja hän jatkaa nyt Luodon neuvonantajana. Suomi isännöi aloitteen edellisen yleiskokouksen Helsingissä vuonna 2015.

"Suomi on vahvasti sitoutunut kansainvälisen turvallisuuden ylläpitämiseen ja vahvistamiseen. Terrorismi ja sen ääri-ilmiö ydinterrorismi ovat vakavia uhkia, ja niitä tulee torjua päättäväisesti kansainvälisellä, rajat ylittävällä yhteistyöllä", toteaa ulkoministeri Timo Soini.

Suurlähettiläs Jari Luoto siirtyy tehtäviinsä Sveitsistä, jossa hän on toiminut suurlähettiläänä vuodesta 2014. Tätä ennen hän on työskennellyt Suomen Brasilian-suurlähettiläänä, Itämeri-lähettiläänä, sekä valtiosihteerinä valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristössä.

Lisätietoja: asevalvontayksikön päällikkö Sannamaaria Vanamo puh. 0295 351 529 ja suurlähettiläs Jari Luoto puh. +4179 7517 172, STUK johtava asiantuntija Kari Peräjärvi  puh. (09) 759 88705.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme