Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Kansainvälinen rikostuomioistuin on yksi sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän peruspilareita

Jaa
Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) Rooman perussääntö täyttää tänään 20 vuotta. Siihen on sitoutunut 123 valtiota.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustaminen oli historiallinen askel. Tuomioistuin on vuosien saatossa vakiinnuttanut asemansa merkittävimpänä globaalina toimijana rankaisemattomuuden poistamisessa. Se on myös keskeisesti edistänyt oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista kansallisella tasolla.

”Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestelmä tarvitsee vankkumatonta tukeamme. Tämän hetken globaalit puhurit ja turbulenssit eivät saa tätä horjuttaa. On selvää, että myös Kansainvälinen rikostuomioistuin tarvitsee jatkossakin kaiken mahdollisen tuen niin poliittisesti ja taloudellisesti kuin käytännön yhteistyön kautta”, toteaa ulkoministeri Timo Soini.

Rikosoikeudellisen vastuun toteutuminen kaikkein vakavimmista kansainvälisistä rikoksista on Suomelle ulkopoliittisesti tärkeää ja yksi YK-politiikan painopisteistä. Suomi on kuulunut alusta lähtien ICC:n aktiivisten tukijoiden joukkoon. Suomi kuuluu myös ICC:n uhrirahaston pitkäaikaisimpiin rahoittajamaihin. Suomi on osana rankaisemattomuuden torjumista koskevaa toimintaa kiinnittänyt erityistä huomiota uhrien aseman ja oikeuksien parantamiseen. Suomen painopisteenä on seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa kokeneiden uhrien tukeminen. Tämä on tarkoittanut tukea erityisesti naisille ja tytöille.

Ulkoministeri Soini painottaa itsestään selvänä, että ”Suomi on mukana kantamassa vastuuta ja vaikuttamassa siihen, että julmuuksien uhrit saavat oikeutta. Kysymys ei ole vain kansainvälisestä oikeudesta, vaan ennen kaikkea inhimillisistä kohtaloista. Me tuemme Kansainvälistä rikostuomioistuinta, koska se on tärkeää mutta ennen kaikkea, koska se on oikein”.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluvat kaikkein vakavimmat kansainväliset rikokset: joukkotuhonta, rikokset ihmisyyttä vastaan, sotarikokset ja hyökkäysrikos, jonka osalta ICC voi käyttää toimivaltaa 17.7.2018 lähtien.

Lisätietoja: kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Sari Mäkelä, puh. +358 295 351 446.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye