Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Kehityspolitiikan ensimmäinen tulosraportti luovutettiin eduskunnalle

Jaa

Eduskunnalle tänään annettu Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 osoittaa merkittäviä myönteisiä tuloksia, joita on syntynyt kehitysmaissa Suomen ja sen kumppaneiden tuella. Naisten ja tyttöjen oikeus omaan kehoonsa on parantunut ja Suomen tuki on auttanut ihmisiä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa: noin 1,5 miljoonaa naista ja tyttöä on saanut seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja, lähes kuusi miljoonaa ihmistä käymälän ja 2,5 miljoonaa ihmistä puhdasta vettä.

Tulosraporttiin on koottu vuosina 2015-2018 raportoituja tuloksia. Ensimmäistä kertaa esitetään koottuja lukuja eri puolilla maailmaa toteutetuista ohjelmista.

”Raportti kertoo, miten Suomi osallistuu aikamme suurten globaalien ongelmien ratkaisemiseen. Tästä työstä voivat suomalaiset olla ylpeitä. Erityisen iloinen olen saavutuksista naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Raportti osoittaa, että Suomi ja sen yhteistyökumppanit saavuttavat kehityspolitiikalle asetettuja tavoitteita verrattain hyvin. Parhaiten tuloksiin on päästy silloin, kun rahoitukseen yhdistyvät vuoropuhelu, asiantuntemus ja vaikuttaminen sekä suomalaiset arvot.

Haasteita aiheuttaa kehitysmaiden toimintaympäristö: aseelliset ja muut selkkaukset, kärjistyneet ristiriidat ja erilainen epävakaus. Lisäksi ilmastonmuutos uhkaa tehdä tyhjiksi monet saavutetut kehitystulokset. Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset ovat vaikeuttaneet työn joustavuutta ja vähentäneet tulosten määrää. Tulosraportti osoittaa, että tulosten kestävyydessä sekä tavoiteltujen laajojen yhteiskunnallisten vaikutusten saavuttamisessa on kehitettävää useassa yhteistyömuodossa.

”Yksi raportin tärkeimmistä viesteistä on pitkäjänteisyyden tarve. Yhteiskunnalliset muutokset vaativat aikaa. Tulevina vuosina on tärkeä pitää kiinni hyviä tuloksia tuottavasta työstä. Samalla kehitysyhteistyön on jatkuvasti mukauduttava toimintaympäristön muutoksiin”, ministeri Virolainen sanoo.

Johtopäätösten mukaan Suomen kannattaa myös keskittää riittävästi resursseja tärkeimpien tavoitteiden tueksi sekä varmistaa, että eri politiikka-alat toimivat yhteisten kestävän kehityksen tavoitteiden suuntaisesti.

Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 antaa myös katsauksen kehityspolitiikasta tehtyihin ulkopuolisiin arvioihin sekä riskienhallintaan.

”On selvää, että kehitysyhteistyöhön liittyy riskejä: kaikkea ei voi ennakoida ja tavoiteltuja tuloksia ei aina synnykään. Raportti kuitenkin näyttää, miten varojen käyttöä sekä tulosten ja vaikutusten syntymistä seurataan, ” ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen toteaa.

Tulosraportista keskustellaan eduskunnassa marraskuussa pääministerin ilmoituksen pohjalta. Raportti on laatuaan ensimmäinen ja se annetaan eduskunnan toiveesta sekä vuoden 2016 kehityspolitiikan selonteon mukaisesti. Suomen kehityspolitiikka ja -yhteistyö on tärkeä osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen toimintaa kestävän kehityksen Agenda 2030 toimintaohjelman tukemiseksi.

Raportti julkistettiin ministeri Virolaisen johdolla laajassa sidosryhmäseminaarissa, jossa sitä kommentoivat Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Aila Paloniemi, Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi sekä Kepa-Kehyksen toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi.

Lue

Lisätietoja:                       

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. +35840 552 8200
Osastopäällikkö Satu Santala, puh. tel. +35840 752 1770
Viestintäasiantuntija Milma Kettunen, puh. +358 50 406 5533

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Haavisto to attend Foreign Affairs Council meeting in Brussels14.7.2019 09:00:00 EESTTiedote

The Foreign Affairs Council (FAC) of the European Union will meet on Monday 15 July in Brussels. Finland will be represented by Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto. The FAC will discuss the situation in Iraq, Iran and the Central African Republic. The external dimension of migration will also be on the agenda. There will also be an informal lunch with the new Moldovan Foreign Minister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme