Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Mikko Kinnunen Finlands första hybridambassadör

Jaa

Den 1 april börjar utrikesrådet Mikko Kinnunen arbeta som utrikesministeriets första hybridambassadör.

Hybridambassadör Mikko Kinnunen. Bild: Petri Krook/UM
Hybridambassadör Mikko Kinnunen. Bild: Petri Krook/UM

Mikko Kinnunen är för närvarande chef för utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering.

”Ur utrikesministeriets perspektiv kan hybridpåverkan till exempel gälla utrikes- och säkerhetspolitiken, rättsliga och handelsrelaterade frågor, strategisk kommunikation eller internationellt cybersamarbete, med andra ord allt det som ministeriet och utrikesrepresentationen arbetar med,” berättar Kinnunen.

Hybridambassadören stärker utrikesministeriets arbete i frågor som gäller hybridpåverkan och bidrar till att profilera Finland i den internationella verksamheten. Ambassadören arbetar i nära samarbete med olika finländska myndigheter och stöder deras deltagande i internationellt samarbete. Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot som grundades i Helsingfors förra året är en naturlig och viktig samarbetspartner för den nya ambassadören.

Hybridkrigföring och hybridpåverkan har blivit mål för mycket uppmärksamhet både internationellt och i Finland. Också Finland utsätts för hybridpåverkan och har stärkt sin kapacitet att upptäcka och reagera på hybridhot.

”Det görs försök att påverka vår säkerhet med hybrida metoder och vi måste kunna reagera effektivt på det”, säger utrikesminister Timo Soini.

Hybridfrågor är på många sätt en del av utrikesministeriets och utrikesrepresentationens arbete, både att upptäcka försök till hybridpåverkan, att ingripa i dem och att delta i internationellt samarbete kring hybridhot.

Kinnunen har gedigen erfarenhet av säkerhetspolitik och av frågor som rör Ryssland och det forna Sovjetunionen. Han har varit Finlands ambassadör i Kazakstan och Kirgizistan och tjänstgjort vid Finlands ambassader i Moskva och Washington och vid Finlands representation vid FN i New York.

Ytterligare information: Mikko Kinnunen, utrikesråd, tfn 050 408 3860

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Kuvat

Hybridambassadör Mikko Kinnunen. Bild: Petri Krook/UM
Hybridambassadör Mikko Kinnunen. Bild: Petri Krook/UM
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme