Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Minister Virolainen besöker Rom

Dela

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen besöker Rom den 3–4 oktober. Under sitt besök träffar hon företrädare för Italiens regering och besöker FN-organen i Rom.

Minister Anne-Mari Virolainen träffar Italiens statssekreterare med ansvar för handelspolitik och investeringar Michele Geraci och statssekreteraren för utrikesfrågor och internationellt samarbete, vice utrikesminister Emanuela Del Re.

Diskussionerna kommer att handla om de bilaterala handelsrelationerna, aktuella utvecklingspolitiska frågor på EU:s agenda, migrationens yttre dimension, läget för EU:s frihandelsförhandlingar, Förenta Staternas och EU:s handelsrelationer och Storbritanniens utträde ur EU. Minister Virolainen kommer också att lyfta fram prioriterade frågor som rör hennes ansvarsområde under Finlands EU-ordförandeskap.

”Italien har en stor betydelse både för Europa och globalt. Det är ytterst viktigt att vi för en bilateral dialog med Italiens nya regering om aktuella frågor, till exempel handelspolitiken och migrationen. Italien är därtill Finlands 13:e största handelspartner, och vår handel håller åter på att växa. Det finns ännu potential för ökat samarbete”, konstaterar minister Virolainen.

I Rom ska minister Virolainen också träffa chefen för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) José Graziano Da Silva och chefen för Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD) Gilbert Houngbo samt besöka högkvarteret för FN:s livsmedelsprogram WFP. Organisationerna i Rom är viktiga partner för Finland i genomförandet av Agenda 2030 och i det humanitära biståndet. På grund av utdragna konflikter och klimatförändringen har antalet människor som drabbas av dålig livsmedelsförsörjning och hunger åter börjat växa efter flera år av positiv utveckling. Över 800 miljoner människor i världen lider av hunger. Småbrukarna, som producerar den största delen av världens mat, hör till världens fattigaste människor, och majoriteten av dem är kvinnor.

Med cheferna för FN-organen ska minister Virolainen diskutera aktuella frågor och hur man bättre kunde utnyttja finländsk kompetens i organisationernas arbete. ”Vi anser att organisationerna i Rom måste fördjupa sitt samarbete för att antalet hungrande och undernärda ska börja minska igen. Vårt medlemskap i IFAD:s och FAO:s förvaltningsorgan erbjuder utmärka möjligheter att påverka detta. Finland har också mycket att ge, till exempel när det gäller innovation, skolmat och samarbete med den privata sektorn”, konstaterar minister Virolainen.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 40 352 0463.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum