Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ministeri Haavisto Irakissa: ”Suomi tukee Irakin vakautta”

Jaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Irakissa 22.–23. heinäkuuta Irakin ulkoministeri Fuad Husseinin kutsusta. Vierailun keskeisenä tarkoituksena oli luoda suhteet Irakin uuteen hallitukseen, ilmaista tuki Irakin vakauspyrkimyksille sekä vaihtaa ajatuksia ajankohtaisista kahdenvälisistä ja alueellisista kysymyksistä. Irak on Euroopan naapurustoa ja geopoliittisesti tärkeä maa, jonka vakaus ja jälleenrakennuksen käynnistyminen ovat vahvasti Suomen ja koko EU:n intressissä.

Ulkoministeri Haavisto tapasi pääkaupungissa Bagdadissa vierailua isännöineen ulkoministeri Husseinin, pääministeri Mustafa al-Kadhimin, presidentti Barham Salihin sekä parlamentin puhemies Mohamed al-Halbousin. Ulkoministeri Haavisto myös vihki Suomen Bagdadin-suurlähetystön käyttöön yhdessä ulkoministeri Husseinin kanssa torstaina 23. heinäkuuta. Suomi avasi lähetystön uudelleen marraskuussa 2019 lähes 29 vuoden tauon jälkeen.

Lisäksi ministeri Haavisto kävi vierailunsa aikana Erbilissä, jossa hän tapasi Kurdistanin alueen presidentin Nechirvan Barzanin sekä aluehallituksen pääministerin Masrour Barzanin. Haavisto vieraili Erbilissä myös Irakissa toimivan suomalaisen kriisinhallintajoukon (SKJI) tukikohdassa Camp Lionissa. Suomi on osallistunut terroristijärjestö Isisin vastaiseen kansainväliseen koalitioon vuodesta 2015.

Irakin jälleenrakennus

Suomalaisten ja muiden kansainvälisten joukkojen läsnäolo ja toiminta Irakissa oli esillä myös keskusteluissa Irakin poliittisen johdon kanssa. Keskusteluissa käsiteltiin lisäksi alueen turvallisuuspoliittista tilannetta, Irakin jälleenrakennus- ja uudistustoimia sekä taloudellisia kysymyksiä. Esillä olivat myös ihmisoikeuskysymykset sekä yhteistyön tiivistäminen muuttoliike- ja takaisinottoasioissa.

”Suomalaisten turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että tiedämme ja ymmärrämme, mitä alueella tapahtuu. Viisas ulkopolitiikka on pitkäjänteistä turvallisuustyötä. Jälleenrakennus, jota Irakissa kansainvälisellä tuella käynnistetään, tarjoaa mahdollisuuksia myös taloudessa”, ulkoministeri Haavisto painottaa.

Suomella ja Irakilla on tiivis yhteinen historia. Edellisen suomalaisen ministerivierailun Irakiin teki puolustusministeri Jussi Niinistö joulukuussa 2016. Erityisesti 1970-80 -luvuilla Irakissa vieraili tiheästi suomalaisia teollisuus- ja kauppaministereitä. Bagdadin seudulla asui 1970-luvun lopulla parhaimmillaan yli 1 000 suomalaista omalla alueellaan, Finncampissa. Suomalaiset ovat suunnitelleet ja rakentaneet maahan esimerkiksi Bagdadin konferenssipalatsin, ammattikouluja, maatalousoppilaitoksia sekä asuinalueita.

Lisätietoja: Riikka Eela, Lähi-idän yksikön päällikkö, puh. +358 50 469 9692 ja Otto Turtonen, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 50 514 5811.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye