Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ministeri Virolainen ja muut EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, kauppasuhteesta Yhdysvaltoihin sekä vapaakauppasopimuksista

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kauppaministerien kokoonpanossa 27. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kokouksessa keskustellaan Maailman kauppajärjestö WTO:n tilanteesta, joka jatkuu huolestuttavana. Erityisesti WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän mahdollinen halvaantuminen tämän vuoden lopussa on todellinen uhka monenväliselle kauppajärjestelmälle. Suomi ja EU jatkavat aktiivista työtään WTO:n uudistamiseksi, jossa riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn varmistaminen jatkossa on kiireellisin tavoite.

Ministeri Anne-Mari Virolainen on kuitenkin tyytyväinen, että WTO:n piirissä on tapahtunut myös myönteistä kehitystä, kun neuvottelut sähköisestä kaupasta on nyt saatu käyntiin. Ministeri Virolainen toivoo, että neuvottelut tukevat omalta osaltaan laajempaa tavoitetta WTO:n uudistamisesta.

Kauppaministerit keskustelevat jälleen myös EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta. EU on valmis aloittamaan neuvottelut teollisuustuotteiden tulleista ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnista huhtikuussa hyväksyttyjen neuvotteluohjeiden pohjalta. Transatlanttisissa kauppasuhteissa on edelleen myös runsaasti jännitteitä.

”On tärkeää, että vuoropuhelua pyritään kaikin tavoin pitämään yllä ja että ratkaisuja etsitään ensisijaisesti yhteistyön kautta”, ministeri Virolainen toteaa.

Lisäksi kokouksessa on esillä EU:n ja Vietnamin vapaakauppa- ja investointisopimus, joka on tarkoitus allekirjoittaa lähiviikkoina.

Lounaalla komissio antaa tilannekatsauksen EU:n ajankohtaisiin kauppasopimusneuvotteluihin. 

Lisätietoja: ministeri Virolaisen diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 0295 350 633 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. 0295 350 257.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Över 134 miljoner människor i behov av humanitär hjälp – internationella dagen för humanitärt arbete framhåller kvinnors roll under kriser19.8.2019 11:09:47 EESTTiedote

På den internationella dagen för humanitärt arbete den 19 augusti fäster FN särskild vikt vid kvinnors och flickors särskilda behov i det humanitära arbetet. Under sitt ordförandeskap i Europeiska unionens råd vill även Finland framhålla vikten av att förebygga sexuellt våld och våld på grund av kön och vikten av att stödja våldsoffren.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme