Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM och UKM: Finland ska ta en mer framträdande roll i att lösa den globala utbildningskrisen

Dela

Finland bör göra utbildning till ett prioriterat område i utvecklingssamarbetet och utvecklingspolitiken, och märkbart öka finansieringen till området, anser en arbetsgrupp med företrädare för utvecklingssamarbetet och utbildningsområdet. Ministrarna Anne-Mari Virolainen och Sanni Grahn-Laasonen stöder denna tanke och tillsätter en brett sammansatt styrgrupp för att främja de åtgärder som arbetsgruppen rekommenderar och intensifiera samarbetet mellan finländska aktörer på området.

Torsdagen den 7 februari överräcktes ett förslag om ökade insatser för att lösa den globala utbildningskrisen till utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

En arbetsgrupp som består av företrädare för utvecklingssamarbetet och utbildningsområdet framför att Finland bör göra utbildning till ett prioriterat område i sitt utvecklingssamarbete och sin utvecklingspolitik. Arbetsgruppen anser också att utvecklingssamarbetets finansiering och resurser borde höjas rejält. Samtidigt behövs det också andra inhemska åtgärder och resurser.

”Jag understöder arbetsgruppens förslag om att utbildning görs till en prioritet i Finlands utvecklingssamarbete. Vi har mycket att ge på området och utbildning är basen för all övrig utveckling. Det här gäller också Finlandsbilden. Vi ska svara ännu bättre på efterfrågan och göra sådant som man i vilket fall som helst redan förväntar sig av oss”, konstaterar minister Virolainen.

Arbetsgruppen lyfter också fram behovet att stärka synergieffekterna mellan olika finländska aktörer genom närmare samarbete och mer flexibla modeller.

”Finland har lyckats kombinera en hög nivå och jämlikhet i utbildningen. Vi har också världens bästa och högt utbildade lärare. Vi är en stormakt inom utbildningen. Det är viktigt att vår expertis när det gäller till exempel lärarutbildning utnyttjas bättre i utvecklingssamarbetet. Med vår gedigna expertis inom utbildningsområdet kan vi skapa möjligheter och stabilitet också i utvecklingsländer”, konstaterar undervisningsminister Grahn-Laasonen.

Ministrarna påminner om att Finland också har potential att öka sin utbildningsexport, främja användningen av innovativa lösningar för att lösa utbildningskrisen och bidra till det globala målet angående utbildning i Agenda 2030 (mål 4).

Styrgrupp stöder samarbetet

Ministrarna uppmanar finländska aktörer inom utbildningsområdet till närmare samarbete. Till stöd för samarbetet tillsätter ministrarna en brett förankrad styrgrupp med uppgift att stärka samarbetet och att genomföra och övervaka de föreslagna åtgärderna.

Ministrarna anser att det är viktigt att Finland på bred front främjar exporten av finländsk expertis på utbildningsområdet.

Utrikesministeriet tillsatte arbetsgruppen med uppgift att reda ut hur Finland kan effektivera sitt arbete för att lösa den globala utbildningskrisen i oktober 2018. Som bas hade arbetsgruppen en utredning från augusti 2018. Arbetsgruppen fick i uppdrag att utarbeta en vision och klara mål för att intensifiera samarbetet mellan olika aktörer på området.

Du kan följa presskonferensen om utgivningen av visionen Koulutus kehityspolitiikan kärkitavoitteeksi i direktsändning på adressen http://www.mediaserver.fi/live/formin.

Ytterligare upplysningar:
Tuula Yrjölä, ambassadör, utrikesministeriet, arbetsgruppens ordförande, tfn 0295 350 367
Jaana Palojärvi, direktör för internationella ärenden, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30242

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum