Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: OECD viimeistelee vertaisarviota Suomen kehitysyhteistyöstä

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 185/2017
25.10.2017

OECD viimeistelee vertaisarviota Suomen kehitysyhteistyöstä

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n kehitysapukomitea tekee vertaisarvion Suomen kehitysyhteistyöstä.  Joulukuussa julkistettava arvio kiittää Suomea nopeasta ja joustavasta humanitaarisesta avusta. Se myös kehottaa Suomea laatimaan aikataulun kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisesta 0,7 prosentin tavoitetasolle.

OECD:n kehitysapukomitea (DAC) on valmistellut Suomen kehityspolitiikkaa ja kehitysyhteistyötä koskevaa vertaisarviota noin vuoden. Arviointiprosessi päättyy Pariisissa 25. lokakuuta pidettävään tutkintatilaisuuteen. Siinä Suomi vastaa arvioijien havaintoihin ja suosituksiin. Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Vertaisarvio paneutuu Suomen kehitysyhteistyön viime vuosien muutostrendeihin ja siihen, miten Suomi on onnistunut vastaamaan OECD:n aiempiin suosituksiin.

Suomi saa kiitosta nopeasta ja joustavasta humanitaarisesta avustaan. Tunnustusta saa myös, miten Suomi on onnistunut keskittämään apuaan valittuihin kumppanimaihin ja teemoihin.  Kehitysyhteistyön vaikuttavuutta lisää keskittyminen alueille, joilla Suomella on omaa asiantuntemusta.  Tällaisia ovat muiden muassa naisten ja tyttöjen oikeuksien ajaminen sekä vammaisten ihmisten asema kehitysyhteistyössä.

Tutkintatilaisuudessa Suomi esittelee vammaistyönsä onnistumisia muille DAC-jäsenmaille.

”Suomi on edistänyt vammaisten asemaa pitkäjänteisesti 1980-luvulta lähtien. Yhteistyömme vammaisten omien järjestöjen kanssa on kansainvälisesti jopa ainutlaatuista”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoo.

OECD:n kehitysapukomitean vertaisarviot tarjoavat jäsenmaille tilaisuuden oppia toistensa parhaista käytänteistä. Arvioita luonnehtii rakentava kriittisyys: tutkintavuorossa olevaa jäsenmaata kannustetaan kehitysyhteistyönsä parantamiseen.

Suomea kehotetaan laatimaan aikataulutettu suunnitelma siitä, miten kehitysyhteistyömäärärahat saadaan nostetuksi asetetulle tavoitetasolle, 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Vertaisarvio paneutuu myös Suomen kehityspolitiikan toiseen painopisteeseen, kehitysmaiden talouksien kehittämiseen yksityissektorin kanssa tehtävällä yhteistyöllä.  Arviointi kuuluttaa Suomelta täsmennettyjä linjauksia yksityisen sektorin kanssa tehtävään yhteistyöhön.  Se haluaa myös Suomen varmistavan, että yksityisen sektorin roolin painottaminen ei vie huomiota köyhyyden vähentämiseltä.

”Äärimmäisen köyhyyden poistaminen ja köyhyyden sekä eriarvoisuuden vähentäminen ovat kehityspolitiikkamme päätavoitteita. Niihin ei kuitenkaan päästä ilman, että kehitysmaat onnistuvat kehittämään talouttaan ja luomaan työpaikkoja. Siitä on kyse Suomen yksityisen sektorin yhteistyössä. Siinä korostuu myös kehitysmaiden ilmasto-osaamisen vahvistuminen”, ministeri Mykkänen vastaa.

OECD:n kehitysapukomitea tekee arvion kunkin jäsenmaansa kehityspolitiikasta ja -yhteistyöstä noin viiden vuoden välein.  Suomen vertaisarvion tutkijoina ovat Espanja ja Italia sekä tarkkailijana Israel. Vertaisarvio julkistetaan Helsingissä 8. joulukuuta.

Lisätietoja: kehityspoliittisen osaston päällikkö Satu Santala, puh. 040 752 1770 sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

 

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme