Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: På den nya webbplatsen OpenAid.fi samlas öppna data om hur Finland använder medel för utvecklingssamarbete

Dela

Utrikesministeriet har öppnat en ny webbplats med information om var, när och hur Finland använder medel för utvecklingssamarbete. Webbplatsen ökar öppenheten och transparensen i utvecklingssamarbetet.

Webbplatsen OpenAid.fi samlar omfattande information om användningen av Finlands medel för utvecklingssamarbete. Det finns detaljerade uppgifter om utbetalningar från 2015 framåt, och allt är framställt i visuellt lättillgänglig form. Webbplatsen är på finska, svenska och engelska.

Informationen kan till exempel ordnas enligt utvecklingspolitiska prioriteringar, länder eller sektorer. Du kan ta reda på hur mycket utvecklingssamarbete det bedrivs i ett visst land eller hur mycket av Finlands utvecklingsanslag som använts för att stödja utbildning.

Statistiken på webbplatsen har sammanställts enligt praxis som fastställts av OECD:s biståndskommitté DAC. Webbplatsen openaid.fi stöder sig också på den internationella IATI-standarden (International Aid Transparency Initiative).

Utrikesministeriet satsar på öppen förvaltning och öppna data. Öppenhet och transparens förbättrar utvecklingssamarbetets resultat, minskar riskerna för missbruk och korruption och stärker redovisningsskyldigheten och ägarskapet i utvecklingsländerna.

”Vi tror att OpenAid.fi kommer att påverka Finlands placering i internationella jämförelser av transparensen i utvecklingssamarbetet”, säger chefen för förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete Ramses Malaty.

OpenAid.fi/sv

Ytterligare information:

Ramses Malaty, enhetschef, förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete, tfn +358 295 351 001

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

This is FINLAND Magazine 2022–2023: Mot en hållbarare och mänskligare framtid24.1.2022 13:12:37 EET | Tiedote

This is FINLAND Magazine 2022–2023, en tidskrift som presenterar Finlands starka sidor och kompetens, har utkommit på engelska. Årets publikation har blicken stadigt fäst mot framtiden. Tidskriften tar upp teman som är på allas läppar, i Finland och ute i världen: digitaliseringen, kampen mot klimatförändringarna, lycka, en god vardag, förändringarna i arbetslivet och förtroende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum