Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Raportti: Yhdysvaltain mahdolliset kauppapoliittiset toimet vaikuttaisivat myös Suomeen

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi 

Työ- ja elinkeinoministeriö
Ulkoministeriö

Tiedote 169/2017
4.10.2017

Raportti: Yhdysvaltain mahdolliset kauppapoliittiset toimet vaikuttaisivat myös Suomeen

Yhdysvaltain mahdolliset kauppapoliittiset toimet vaikuttaisivat myös Suomeen, vaikka kohdistuisivat Kiinaan, arvioidaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n ulkoasianministeriölle ja työ- ja elinkeinoministeriölle tekemässä raportissa ”Shield the US from Imports! GDP Impacts on Finland and Other European Union Member States”.

Raportti spekuloi protektionistisen kauppapolitiikan vaikutuksilla, eli Yhdysvaltain potentiaalisten lisätullien vaikutuksilla Euroopan unioniin, Kiinaan ja Meksikoon. Protektionismi on nostanut päätään kansainvälisessä kauppapolitiikassa, ja sen nousu luo uhkakuvia globaalien arvoketjujen toiminnalle.

Arvoketjuissa ei ole kyse ainoastaan kauttakulkuviennistä, vaan suomalaista arvonlisää viedään Yhdysvaltoihin myös osana kolmansien maiden tuottamia tuotteita. Tämä tarkoittaa, että Suomesta viedään niin sanottuja välituotteita, joita kolmannessa maassa ensin jatkojalostetaan, ja sitten viedään edelleen Yhdysvaltoihin.

”Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimarkkina arvonlisällä mitattuna. Jos USA asettaisi esteitä esimerkiksi Kiinan tuonnille, se johtaisi helposti vastatoimiin aiheuttaen vakavia seurauksia myös Suomelle ja koko EU:lle. Isojen maiden kauppasota ei ole vain kahden kauppa, vaan sivullisetkin kärsivät.”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

ETLA:n mukaan vastatoimet protektionistisen kauppapolitiikan harjoittajaa kohtaan ovat mahdollisia. "Yhdysvallat ei ole vielä ryhtynyt sanoista tekoihin. Kansainvälisen kaupan keskinäisriippuvuuden huomioon ottaen Suomen kannalta vapaan kaupan jatkuminen olisi tärkeää", arvioi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

ETLA:n mukaan Kiinaan kohdistuvat 45 % ja Meksikoon kohdistuvat 35 % lisätullit laskisivat Suomen viennin arvonlisää 0,21 miljardilla dollarilla, mikä vastaa 0,09 % Suomen BKT:sta. Suomi ei kuuluisi EU:n pahimpiin kärsijöihin, joita olisivat Irlanti, Saksa ja Luxemburg. Tullien vaikutukset olisivat huomattavasti suuremmat, mikäli Yhdysvallat kohdistaisi lisätullit suoraan Euroopan unioniin. Tällaiset, maksimissaan 15 % lisätullit, voisivat laskea Suomen arvonlisää summalla, joka vastaa 0,58 % Suomen BKT:sta.

Yhdysvallat on arvonlisällä mitattuna Suomen suurin vientimaa, ja peräti kolmannes tästä viennistä kulkee kansainvälisten arvoketjujen läpi kolmansien maiden kautta. Yhdysvallatkin on esittänyt protektionistisia näkökantoja, joten protektionismin vaikutukset voivat rantautua myös Suomeen.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa, puh. 0295 351 700 ja neuvotteleva virkamies Maria Kauko, puh. 029 504 8240, työ-ja elinkeinoministeriö.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi ja työ- ja elinkeinoministeriön etunimi.sukunimi@tem.fi

Etlan raportti kokonaisuudessaan: https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-76.pdf

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme