Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: Suomalaiset haluavat edistää naisten ja tyttöjen asemaa kehitysyhteistyöllä

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 123/2017
29.6.2017

Suomalaiset haluavat edistää naisten ja tyttöjen asemaa kehitysyhteistyöllä

Suomalaisten kannatus kehitysyhteistyölle on säilynyt vahvana. Ulkoministeriön teettämän kyselyn mukaan 85 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Suomalaiset kannattavat erityisesti naisten ja tyttöjen aseman edistämistä.

Kehitysyhteistyötä tärkeänä pitävien osuus on noussut tasaisesti vuodesta 2010 lähtien. Kehitysyhteistyötä erittäin tärkeänä pitävien määrä on nyt kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuonna. Lisäksi aiempaa useampi eli 19 prosenttia vastaajista katsoo, että kehitysyhteistyöllä on ratkaiseva merkitys kehitysmaiden nostamisessa pois köyhyydestä.

Kansalaiset antavat tukensa Suomen kehityspolitiikan ykköstavoitteelle eli tyttöjen ja naisten aseman ja oikeuksien edistämiselle. Suurin osa eli 64 prosenttia suomalaisista pitää sitä parhaana tapana vähentää globaalia eriarvoisuutta. Naisten ja tyttöjen asemaa suomalaiset edistäisivät ennen kaikkea koulutusta lisäämällä sekä poistamalla väkivallan ja hyväksikäytön.

"Maailmalla Suomi tunnetaan naisten ja tyttöjen aseman edistäjänä. Tänä vuonna olemme lisänneet tukeamme erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseen. On hienoa kuulla, että suomalaiset selvästi arvostavat tätä työtä", toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Jos suomalaiset saisivat itse valita yhden kehitysyhteistyökohteen, naisten ja tyttöjen asiat tulisivat toisena heti koulutuksen jälkeen.

Kehitysavulla ilmastonmuutosta vastaan

Suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä tehokkaana keinona maailmanlaajuisen turvallisuuden lisäämisessä. Kansalaisista entistä useampi eli 86 prosenttia näkee, että kehitysyhteistyön avulla voidaan estää pakolaiskriisien syntymistä. Myös Suomen antamaa humanitaarista apua pitää tärkeänä jopa 90 prosenttia vastaajista.

Lisäksi yli puoletsuomalaisista uskoo, että kehitysyhteistyöllä voidaan hillitä ilmastonmuutosta.

"Maailman ongelmat näkyvät paljon mediassa, joten ihmiset ovat niistä tietoisia. Vaikuttaa myös, että Suomessa kasvaa aiempaa kansainvälisempi sukupolvi, joka näkee, että globaaleihin ongelmiin täytyy vaikuttaa", Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioi.

Tietoa tuloksista

Kysely nosti myös esiin tarpeen lisätä ja parantaa tuloksista viestimistä. Valtaosa vastaajista arvioi Suomen kehitysyhteistyön olevan tehokasta ja tuloksellista, mutta osuus on hieman laskenut viime vuosina.

”Tarve on tiedostettu ministeriössä. Suomi100-vuoden kunniaksi julkaisemme verkkosivuilla 100 kehitystulosta ja ensi vuonna tuotetaan tuloksia laajemmin summaava tulosraportti”, ministeri Mykkänen kertoo.

Käyntihaastatteluina toteutettuun tutkimukseen osallistui toukokuun aikana 1007 suomalaista. Tutkimus tehtiin ulkoministeriön toimeksiannosta. Ulkoministeriö on selvittänyt kansalaisten näkemyksiä vuosittain vuodesta 2002 lähtien.

Poimintoja tuloksista:

  • Kehitysyhteistyötä erittäin tai melko tärkeänä pitää 85 % (2016: 84%)
  • Suomen kehitysyhteistyötä tehokkaana ja tuloksellisena pitää 61 % (2016: 61 %)
  • Entistä useampi eli 19 % (2016: 14 %) pitää kehitysyhteistyötä ratkaisevana kehitysmaiden nostamisessa pois köyhyydestä
  • Jos suomalaiset saisivat valita yhden kehitysyhteistyökohteen, kärkeen nousisivat koulutus (16 %), naisten ja tyttöjen asiat (15 %) sekä Afrikka (14 %)
  • Kansalaisista 86 % prosenttia ajattelee, että kehitysyhteistyön avulla voidaan estää pakolaiskriisien syntymistä (2016: 80 %)

Lisätietoja: Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen, puh. 050 375 9008, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela, puh.+35840 352 0463.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme