Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomelle vahvempi rooli kehitysmaiden koulutuskriisin ratkaisussa

Jaa
Suomen opetusalan osaaminen on maailman huippuluokkaa. Tämän tulisi näkyä vahvemmin myös kehitysyhteistyön painotuksissa ja rahoituksessa, esittää tuore selvitys.

Kehitysmaissa yhä useampi lapsi on viime vuosikymmenten kuluessa päässyt käymään koulua. Oppimistulokset jäävät kuitenkin niin huonoiksi, että kehitysalan kansainväliset toimijat kuten Maailmanpankki ja Unesco puhuvat jo globaalista oppimisen kriisistä. Jos muutosta ei saada aikaan, arviolta puolet maailman lapsista ja nuorista päättää koulutiensä ilman perustason luku- ja laskutaitoa vuonna 2030.

 Suomi edustaa toista ääripäätä: sillä on yksi maailman arvostetuimmista koulujärjestelmistä, josta tullaan ottamaan oppia matkojenkin takaa. Taloustieteen tohtori Ritva Reinikan johdolla valmistunut selvitys ”Stepping Up Finland’s Global Role in Education” patistaakin Suomea ottamaan kehitysmaiden oppimiskriisin ratkaisemisessa vahvemman roolin.

 ”Tarve osaamisellemme on valtava. Suomen asiantuntemuksesta ollaan kansainvälisillä foorumeilla erittäin kiinnostuneita ja meistä puhutaan, mutta usein emme itse ole näissä pöydissä mukana”, Reinikka toteaa.

 Selvitys suosittelee ratkaisuksi ulkoministeriön johtamaa strategista yhteistyötä ja alan toimijoista koottua ohjausryhmää. Suomen tulisi aktiivisesti hakeutua mukaan kansainvälisiin yhteistyöverkostoihin kuten Global Partnership for Education. Myös rahoitusta olisi kasvatettava. Koulutuksesta olisi raportin mukaan syytä muodostaa oma kehityspoliittinen kokonaisuutensa. Opetusalan osaajille pitäisi luoda väyliä osallistua kehitysyhteistyön mekanismeihin ja saada kokemusta kehitysmaista.

”Suomi on koulutuksen suurvalta. Opetusjärjestelmämme erinomaisten tulosten ja maailmanmaineen pohjalta on perusteltua, että aihepiiri nousee keskeisemmäksi osaksi kehityspolitiikkaa niin sisällöllisesti kuin rahallisissakin panostuksissa”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Selvitys kiittää ohjelmia, joissa kehitysyhteistyöllä on tuettu kumppanimaiden koko koulujärjestelmää. Suomen pitkäjänteinen tuki on tuottanut merkittäviä tuloksia esimerkiksi sadan miljoonan asukkaan Etiopiassa.

”Koulutusjärjestelmämme perustuu yhtäläisiin mahdollisuuksiin ja ammattitaitoisiin opettajiin. Nämä vahvuutemme kiinnostavat myös kehitysmaissa, joissa oppimisen kriisin on vakavin”, sanoo ministeri Virolainen.

Torstaina julkistetun selvityksen on ulkoministeriön toimeksiannosta laatinut työryhmä, johon kuuluivat Reinikan lisäksi professori Hannele Niemi sekä opetusneuvos Jukka Tulivuori.

 Selvitys ulkoministeriön verkkosivuilla.

 Lisätietoja: Satu Pehu-Voima, kehityspolitiikan neuvonantaja, opetusala, puh. 0295 351 886.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye