Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomen Afganistan-konferenssin erityisedustaja vierailulla Dohassa

Jaa

Marraskuun 23.–24. päivä Genevessä järjestettävän apulupauskonferenssin valmisteluiden ollessa loppusuoralla erityisedustaja Janne Taalas vieraili Dohassa Qatarissa kertomassa valmisteluista.

Konferenssivalmisteluja Suomen osalta johtava erityisedustaja Taalas tapasi vierailun aikana Dohassa muun muassa Afganistanin rauhasta neuvottelevia osapuolia.

Afganistan-konferenssin tavoitteena on jatkaa kansainvälisen yhteisön sekä Afganistanin hallituksen yhteisiä, Afganistanin kehitykseen ja vakauteen tähtääviä sitoumuksia. Suomi on yksi konferenssin isännistä yhdessä Afganistanin hallituksen ja YK:n kanssa.

Kehitysyhteistyöraamin puitteissa annettavien taloudellisten tukisitoumusten lisäksi konferenssissa tullaan hyväksymään kehitysyhteistyökumppanuutta ohjaava poliittinen julistus sekä kehitysyhteistyötavoitteita vuosille 2021–2024 määrittelevä tukiarkkitehtuuri.

Vierailun yhteydessä Taalas myös välitti kansainvälisen yhteisön puolesta rauhasta neuvottelevien osapuolten tietoon kansainvälisen yhteisön tuelleen määrittelemät keskeiset periaatteet, joilla tuetaan Afganistania kohti rauhaa ja vakautta.

Kansainvälinen yhteisö korostaa edustuksellisen ja afgaanivetoisen rauhanprosessin tärkeyttä, jonka tulee rakentua vuodesta 2001 saavutettujen poliittisten, taloudellisten ja sosiaalisten edistysten pohjalle. Ihmisoikeudet ja kansalaisten vapaus sekä erityisesti naisten, lasten ja vähemmistöryhmien aseman parantaminen ovat keskeisiä periaatteita, joita rauhanprosessissa tulee edistää.

Kansainvälinen yhteisö peräänkuuluttaa myös ponnisteluja pysyvän tulitauon saavuttamiseksi maahan, missä vuosikymmeniä jatkanut konflikti on vaikeuttanut kansainvälisen avun toimittamista sitä tarvitseville.

Erityisedustaja Taalas kertoi lisäksi konferenssinvalmistelujen etenemisestä. Genevessä voimassa olevien Covid-rajoitusten vuoksi, konferenssi tullaan pitämään virtuaalisena YK:n Palais De Nationsista käsin. Konferenssia voi seurata suorana lähetyksenä YK:n verkkosivuilta ja se tulkataan kaikille kuudelle viralliselle YK-kielelle.

Lisätietoja: 

Laila Clyne, erityisedustajan sijainen, +358 50 346 1719

Johanna Kaprio, viestintäkoordinaattori, +358 50 522 8916

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme