Ulkoasiainministeriö (UM) / Utrikesministeriet

UM: Suomen kehitysyhteistyö ajaa maailman tyttöjen asiaa

Jaa
Kuva: (käyttöoikeus vain tiedotetta koskevan sisällön yhteydessä Maailman tyttöjen asiaa ajavat myös Nuorten Agenda2030-ryhmän Sonja Huttunen, Katri Ylinen, Kuura Janhunen ja Antti Korpelainen. Kuva: Liisa Takala.
Kuva: (käyttöoikeus vain tiedotetta koskevan sisällön yhteydessä Maailman tyttöjen asiaa ajavat myös Nuorten Agenda2030-ryhmän Sonja Huttunen, Katri Ylinen, Kuura Janhunen ja Antti Korpelainen. Kuva: Liisa Takala.

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 175/2017
9.10.2017

Suomen kehitysyhteistyö ajaa maailman tyttöjen asiaa

Maailman tytöt kuuluvat kouluun, muistuttaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen YK:n tyttöjen päivän aattona. Tyttöjen ja naisten aseman ja oikeuksien parantaminen on Suomen kehityspolitiikan kärkitavoite. Se näkyy tällä viikolla myös elokuvateattereissa kautta maan.

”Maailman tytöt ansaitsevat samat mahdollisuudet käydä koulua ja hankkia hyvän ammatin kuin maailman pojat. Tyttöjen koulunkäynti vähentää lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia ja heijastuu myös työn tuottavuuteen ja talouskasvuun”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoo.

Suomen kehityspolitiikan kärkitavoitteena on tyttöjen ja naisten aseman ja oikeuksien parantaminen. Keskiviikkona 11.10. vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi ulkoministeriö ja Finnkino herättelevät suomalaisia elokuvankatsojia annoksella tyttöenergiaa. Kansainvälisen Global Goals -kampanjan tuottamaa ”What I Really Really Want”-videota esitetään valtakunnallisesti Finnkinon elokuvateattereissa ennen elokuvaa. Spice Girls -yhtyeen vuoden 1996 hittivideon uusversiossa tanssii mm. nuoria Bollywood-tähtiä.

"Siitä välittyy hyvin tyttöjen oma rohkeus ja aktiivinen rooli tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustajina. YK-nuorisodelegaattina vierailin esimerkiksi Eritreassa, jossa keskustelimme tyttöjen kanssa siitä, kuinka tärkeää koulutus meille nuorina naisina on. Suomi on maailmalla uskottava tasa-arvon puolestapuhuja ja olen ylpeä, että voin olla työssä mukana", sanoo Sonja Huttunen, joka kuuluu Agenda2030-työtä Suomessa edistävään nuorten verkostoon.

Tytöt kouluun, naiset mukaan päätöksentekoon Nepalissa

Viime vuonna Suomi tuki noin 50 miljoonalla eurolla tasa-arvoa päätavoitteenaan edistäviä hankkeita ja noin 250 miljoonalla eurolla hankkeita, joissa tasa-arvo oli keskeinen osatavoite. Tukea suunnataan erityisesti tyttöjen koulutuksen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien vahvistamiseen Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaissa.

Kehitysyhteistyö tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi on tuottanut hyvää tulosta esimerkiksi Nepalissa, jossa Suomi on pitkäjänteisesti tukenut maan koulutussektoria ja tyttöjen koulunkäyntiä. Tällä hetkellä Nepalissa yläasteen aloittavista nuorista jo yli puolet on tyttöjä.

”Tyttöjen koulutus ja valmiudet osallistua yhteiskunnan kehittämiseen ovat avainasemassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tyttöjen koulunkäynti on paitsi oikein, myös taloudellisesti fiksua", sanoo ministeri Mykkänen.

Myös Nepalin hiljattain uudistettu perustuslaki on merkittävästi lisännyt naisten mahdollisuuksia poliittiseen osallistumiseen, ja esimerkiksi Nepalin piirivaltuustojen edustajista naisia on nyt 40 %. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on Suomen tuella järjestänyt naisille valmennusta ja koulutusta perustuslakiuudistuksen tuomista mahdollisuuksista. Sen tuloksena monet koulutuksen käyneistä asettuivat ehdolle ja tulivat valituiksi tämän vuoden paikallisvaaleissa.

Lisätietoja: tiedottaja Eija Palosuo, +358 295 351 961.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Verkkojuttu: Tasa-arvo otti harppauksen Nepalissa

Taustaa: Naisten ja tyttöjen oikeudet Suomen kehityspolitiikassa (pdf).

Kuvat

Kuva: (käyttöoikeus vain tiedotetta koskevan sisällön yhteydessä Maailman tyttöjen asiaa ajavat myös Nuorten Agenda2030-ryhmän Sonja Huttunen, Katri Ylinen, Kuura Janhunen ja Antti Korpelainen. Kuva: Liisa Takala.
Kuva: (käyttöoikeus vain tiedotetta koskevan sisällön yhteydessä Maailman tyttöjen asiaa ajavat myös Nuorten Agenda2030-ryhmän Sonja Huttunen, Katri Ylinen, Kuura Janhunen ja Antti Korpelainen. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoasiainministeriö (UM) / Utrikesministeriet
Ulkoasiainministeriö (UM) / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://formin.finland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoasiainministeriö (UM) / Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Soini to Strasbourg11.12.2017 14:29Tiedote

MINISTRY FOR FOREIGN AFFAIRShttp://formin.finland.fi/english Press release 221/201711 December 2017 Foreign Minister Soini to Strasbourg Minister for Foreign Affairs Timo Soini will visit the European Parliament and the Council of Europe in Strasbourg from 12 to 13 December. During his visit to the European Parliament, Soini will meet President of the European Parliament Antonio Tajani and Chair of the European Parliament Foreign Affairs Committee David McAllister. The topics of discussion during the meetings will be Europe’s future, the UK leaving the EU, and topical foreign policy questions. Additionally, the visit aims to set in motion the preparations for Finland’s next Presidency of the EU to the extent that the relations with the European Parliament are concerned. The programme of the visit also includes meetings with Finnish Members of the European Parliament and with Finnish public servants working there. At the Council of Europe, the Foreign Minister will have meetings with Se

UM: Utrikesminister Soini till Strasbourg11.12.2017 14:29Tiedote

UTRIKESMINISTERIEThttp://formin.finland.fi/svenska Pressmeddelande 221/201711.12.2017 Utrikesminister Soini till Strasbourg Utrikesminister Timo Soini reser till Strasbourg den 12–13 december för att avlägga besök vid Europaparlamentet och Europarådet. I Europaparlamentet träffar minister Soini parlamentets talman Antonio Tajani och ordföranden för utskottet för utrikesfrågor David McAllister. Besökets huvudteman är Europas framtid, Storbritanniens EU-utträde och aktuella utrikespolitiska frågor. Besöket är också ett led i förberedelserna inför Finlands EU-ordförandeskap med tanke på relationen till Europaparlamentet. I utrikesministerns program ingår möten med finländska parlamentsledamöter och tjänstemän vid parlamentet. Vid Europarådet träffar minister Soini generalsekreterare Thorbjørn Jagland, kommissionären för de mänskliga rättigheterna Nils Muižnieks och andra representanter för organisationen. Minister Soini har också ett möte med ordföranden för Europeiska domstolen för de mä

UM: Ulkoministeri Soini Strasbourgiin11.12.2017 14:29Tiedote

ULKOASIAINMINISTERIÖhttp://formin.finland.fi Tiedote 221/201711.12.2017 Ulkoministeri Soini Strasbourgiin Ulkoministeri Timo Soini vierailee Euroopan parlamentissa ja Euroopan neuvostossa Strasbourgissa 12.-13. joulukuuta. Euroopan parlamentissa Soini tapaa parlamentin puhemies Antonio Tajanin sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja David McAllisterin. Tapaamisten aiheita ovat Euroopan tulevaisuus, Iso-Britannian EU-ero sekä ajankohtaiset ulkopoliittiset kysymykset. Vierailun tavoitteena on lisäksi käynnistää Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuskauden valmistelutyö Euroopan parlamentin suhteiden hoitamisen osalta. Ohjelmaan kuuluu myös tapaamisia suomalaisten europarlamentaarikkojen ja parlamentissa työskentelevien virkamiesten kanssa. Euroopan neuvostossa ulkoministeri tapaa pääsihteeri Thorbjørn Jaglandin sekä ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieksin ja muita järjestön korkea-arvoisia edustajia. Ministerillä on tapaaminen myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentin Guido Raimond

UM: Anna Laine lehdistövirkamieheksi Pietariin11.12.2017 12:52Tiedote

ULKOASIAINMINISTERIÖhttp://formin.finland.fi Tiedote 220/201711.12.2017 Anna Laine lehdistövirkamieheksi Pietariin Ulkoministeriö on nimittänyt Anna Laineen Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistövirkamieheksi 29. tammikuuta 2018 lähtien. Tehtävä on määräaikainen, 7.1.2021 saakka. Anna Laine siirtyy ulkoministeriöön Suomen Viron-instituutin ohjelmapäällikön tehtävästä, jossa hän on toiminut vuodesta 2016 lähtien vastuualueinaan kulttuuri ja Suomi 100 -juhlavuoden hankkeet. Laineella on monipuolinen, useiden kansainvälistenkin hankkeiden kartuttama kulttuurialan kokemus. Lisäksi hän on toiminut aiemmin vuosia toimittajana sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa.  Anna Laineen kontaktiverkosto on kattava, ja hän tuntee hyvin sekä suomalaista ja venäläistä yhteiskuntaa. Koulutukseltaan Laine on medianomi AMK.                   Lehdistövirkamies vaikuttaa viestinnän, maakuvatyön ja kulttuurin keinoin Suomen tavoitteiden edistämiseen Pietarissa ja Luoteis-Venäjällä. Päätehtäviin kuuluvat S

UM: Anna Laine pressattaché i Sankt Petersburg11.12.2017 12:51Tiedote

UTRIKESMINISTERIEThttp://formin.finland.fi/svenska Pressmeddelande 220/201711.12.2017 Anna Laine pressattaché i Sankt Petersburg Utrikesministeriet har utnämnt Anna Laine till pressattaché vid Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg från och med den 29 januari 2018. Det är en tidsbunden anställning till den 7 januari 2021. Anne Laine övergår till utrikesministeriet från uppdraget som programdirektör vid Finlands institut i Estland, där hon arbetat sedan 2016 med kultur och projekt i anslutning till Finlands 100-årsjubileum. Laine har mångsidiga erfarenheter av kulturbranschen, bland annat genom flera internationella projekt. Hon har också tidigare arbetat länge som journalist vid tidningar, i radio och teve. Anna Laine har ett omfattande kontaktnätverk och hon känner väl både det finska och det ryska samhället. Laine är utbildad till medianom (YH). Pressattachén främjar Finlands intressen bland centrala målgrupper i Sankt Petersburg och nordvästra Ryssland med hjälp av kommunikatio

MFA: Anna Laine appointed as Press Officer in St Petersburg11.12.2017 12:51Tiedote

MINISTRY FOR FOREIGN AFFAIRShttp://formin.finland.fi/english Press release 220/201711 December 2017 Anna Laine appointed as Press Officer in St Petersburg The Ministry for Foreign Affairs has appointed Anna Laine to serve as Press Officer at Finland’s Consulate General in St Petersburg starting on 29 January 2018. The post will be a fixed-term appointment ending on 7 January 2021. Anna Laine will transfer to the Foreign Ministry from the Finnish Institute in Estonia, where she has been Programme Officer since 2016. Her responsibilities have included culture and projects related to Finland 100 projects. Laine has wide experience of cultural contexts, gained also from participation in international projects. She has also worked for the press, radio and television.  She has a comprehensive network of contacts and a good knowledge of both Finnish and Russian societies. She holds a Bachelor of Culture and Arts degree from a University of Applied Sciences.                   The Press Officer

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme