Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi auttaa Myanmarista paenneita rohingyoja Punaisen Ristin kautta

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 164/2017
25.9.2017

Suomi auttaa Myanmarista paenneita rohingyoja Punaisen Ristin kautta

Suomi tukee Punaisen Ristin humanitaarista avustustyötä Bangladeshissa Myanmarin rajalla 380 000 eurolla. Myanmarin Rakhinen alueelta on levottomuuksien vuoksi kuukaudessa paennut yli 420 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä Bangladeshin puolelle. 

Suuri osa paenneista on naisia ja lapsia. He elävät nyt hyvin vaikeissa oloissa ja tarvitsevat kipeästi ruokaa, puhdasta vettä, suojaa, perustarvikkeita ja terveyspalveluita.

”Pakoon ajetut ihmiset tarvitsevat pikaisesti etenkin lääkinnällistä apua, jotta heidän tilanteensa ei pahene entisestään. Monet ovat joutuneet vaeltamaan pitkiä matkoja vaikeissa oloissa. SPR:n sairaala tulee todelliseen tarpeeseen. Samalla täytyy kiinnittää enemmän huomiota alueen ihmisoikeuskysymyksiin, jotta tämä tilanne ei toistuisi”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Väkivallalla Rakhinen alueella on pitkä historia. Jännite purkautui konfliktiksi vuonna 2012 ja kiihtyi uudelleen lokakuussa 2016. Elokuun 25. päivänä tapahtuneen aseellisen yhteenoton jälkeen sadat tuhannet ihmiset ovat etsineet turvaa rajan toiselta puolelta Bangladeshista. 

YK on arvioinut, että Rakhinessa on käynnissä etninen puhdistus ja YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut Myanmaria lopettamaan sotilastoimet rohingyoja vastaan.

Punaisen Ristin kansainvälinen liitto (IFRC) on tehnyt hätäapuvetoomuksen pakolaisten auttamiseksi. Suomen tuki kanavoidaan Suomen Punaisen Ristin kautta, joka lähettää sairaalan ja avustustyöntekijöitä Bangladeshiin yhdessä Norjan Punaisen Ristin kanssa. Punaisen Ristin liike pystyy nopeasti ja tehokkaasti toimimaan alueella hyvin kehittyneen kansainvälisen yhteistyöverkoston ja asiantuntemuksensa avulla. Bangladeshin Punainen Puolikuu on yhdessä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa avustanut joulukuusta 2016 alkaen alueelle paenneita ihmisiä.

Lisähaasteen avustustyölle tuottaa se, että Bangladesh kieltäytyy kutsumasta tulijoita pakolaisiksi. Maa luokittelee rohingyat ilman laillisia asiakirjoja matkustaviksi Myanmarin kansalaisiksi. Myanmarissa rohingyoja pidetään laittomina siirtolaisina, eikä heillä ole kansalaisoikeuksia.

Lisätietoja: humanitaarisen avun yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos, puh. 0295 351 234.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye