Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi edistää globaalia rokotuskattavuutta

Jaa

Suomi lahjoittaa EU-yhteistyön kautta toisen erän ennakkoon ostamiaan ja Suomessa käyttämättömäksi jääviä koronarokotteita. Lahjoitettava erä ei hidasta rokotusten etenemistä Suomessa. Suomen COVID-rokotelahjoitus ja tuki rokoteallianssi Gaville lisäävät globaalia rokotuskattavuutta ja ehkäisevät uusien muunnosten syntymistä.

Valtioneuvosto päätti tänään pidetyssä istunnossaan lahjoittaa erän Johnson & Johnsonin rokoteannoksia kehittyville maille. Rokotteiden arvo on 12,6 miljoonaa euroa. Lahjoitus on sidottu rokoteannoksiin, jotka Suomella jäävät käyttämättä EU:n rokotehankintojen kokonaisuudesta. Lahjoitus ei hidasta rokotusten etenemistä Suomessa. Tämä on toinen lahjoituserä syyskuussa 2021 tehtyjen 10 miljoonan arvoisten AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteiden lahjoitusten jälkeen.

”COVID-pandemia on tuonut esiin sen, miten maailmanlaajuiset ongelmat vaikuttavat nopeasti hyvinvointiin ja talouteen Suomessa. Pandemia voidaan voittaa, mutta siihen tarvitaan lisää resursseja ja keskinäistä solidaarisuutta”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi on sitoutunut kansainväliseen rokotesolidaarisuuteen ja osallistuu EU:n ponnistuksiin COVID-rokotteiden saatavuuden lisäämiseksi. Kolmansien maiden tukeminen rokotteiden saatavuudessa on välttämätöntä paitsi solidaarisuuden, mutta myös Suomen ja EU:n oman terveysturvallisuuden ja talouden näkökulmasta.

Samalla Suomi tukee 15,2 miljoonalla eurolla rokoteallianssi Gavi:a, joka on keskeinen toimija koronapandemiaan vastaamisessa. Gavi toimii COVAX-mekanismin kautta yhteistyössä maailman terveysjärjestö WHO:n, epidemiavalmiusinnovaatiokoalitio CEPI:n ja YK:n lastenrahasto UNICEF:n kanssa. COVAX on pääasiallinen kanava kansainväliselle yhteistyölle COVID-rokotteiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi ja myös EU:n rokotesolidaarisuuden toteuttamiselle.

COVAX:n AMC-mekanismi (Advanced Market Commitment) tukee erityisesti matalan ja keskitulotason maiden rokotteiden saatavuutta. COVAX AMC:n tukeminen on tärkeää globaalin rokotuskattavuuden lisäämiseksi ja uusien tautimuunnosten syntymisen ja leviämisen hillitsemiseksi.

Lisätietoja:

Lähetystöneuvos Eija Limnell, Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. + 358 50 576 8985

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Tiina Vainio, puh. +358 50 524 6559

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ministry for Foreign Affairs has solved suspected espionage case28.1.2022 15:20:55 EET | Press release

Finnish diplomats have been targets of cyber espionage by means of the Pegasus spyware, developed by NSO Group Technologies, which has received wide publicity. The highly sophisticated malware has infected users’ Apple or Android telephones without their noticing and without any action from the user’s part. Through the spyware, the perpetrators may have been able to harvest data from the device and exploit its features.

Ulkoministeriö on saanut selvitettyä siihen kohdistuneen vakoilutapauksen28.1.2022 13:07:02 EET | Tiedote

Suomalaisiin diplomaatteihin on kohdistettu kybervakoilua paljon julkisuutta saaneella NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Kyseessä on erittäin kehittynyt haittaohjelma, joka on pystytty tuomaan käyttäjän Apple- tai Android-puhelimeen hänen huomaamattaan ja ilman käyttäjän toimenpiteitä. Vakoiluohjelma on voinut mahdollistaa hyvin laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäytön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme