Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi ja Intia tiivistävät yhteistyötä kyberturvallisuudessa ja avaruusalalla

Jaa

Tavoitteena on kasvava tiedonvaihto ja yhteistyö suomalaisten ja intialaisten asiantuntijoiden ja viranomaisten välillä.

Valtiosihteeri Matti Anttonen allekirjoitti 10. tammikuuta Intian ulkosuhteiden valtioministeri Vijay Kumar Singhin tapaamisen yhteydessä kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa, joista ensimmäinen koskee Suomen ja Intian yhteistyötä kyberturvallisuuden alalla ja toinen yhteistyötä ulkoavaruuden rauhanomaisen käytön alalla. Valtiosihteeri Anttonen vieraili Intiassa 8-10.1.2019.

Vastuutahoina kyberturvallisuutta koskevassa asiakirjassa ovat Liikenne- ja viestintäviraston alainen Kyberturvallisuuskeskus sekä Intian informaatioteknologiasta vastaavan ministeriön alainen kansallinen CERT-toimija (Indian Computer Emergency Response Team). Yhteisymmärryspöytäkirjan laatimisen taustalla on osapuolten halu tiivistää yhteistyötä kyberturvallisuusasioissa. Verkottuneissa yhteiskunnissa yhden tahon kohtaamat kyberuhat koskevat lähtökohtaisesti kaikkia muitakin tahoja. Yhteistyön tavoitteena on sekä parantaa osapuolten tiedonsaantia erilaisista kyberuhista että parantaa niiden kykyä ehkäistä ja selvitä erilaisista kyberturvallisuushäiriöistä. Suomessa on perinteisesti ollut erittäin korkeatasoista osaamista kyberturvallisuusasioissa.

Avaruusalan yhteisymmärryspöytäkirjan osapuolina ovat työ- ja elinkeinoministeriö  sekä Intian valtion avaruusjärjestö ISRO (Indian Space Research Organisation). Yhteistyön taustalla on Intian kyky tarjota kustannustehokkaita piensatelliittilaukaisuja ja suomalaisten organisaatioiden kasvava kiinnostus omia satelliittijärjestelmiä kohtaan.  Kolme suomalaista satelliittia on tähän mennessä laukaistu Intiasta, Satish Dhawan avaruuskeskuksesta: Aalto-yliopiston Aalto-1 kesäkuussa 2017, Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti Iceye Oy:n X-1 tammikuussa 2018 ja Reaktor Space Labin Hello World -satelliitti marraskuun lopussa 2018. 

Lisätietoja:
Suomen ja Intian välisestä yhteistyöstä yleisesti: lähetystöneuvos Ari Tasanen, Eteläisen Aasian yksikkö, puh. +358 50 412 6881
Suomen ja Intian kyberturvallisuusyhteistyön osalta:  johtaja Jarkko Saarimäki, Kyberturvallisuuskeskus, puh. +358 295 390 576
Suomen ja Intian avaruusyhteistyön osalta: lakimies Maija Lönnqvist, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. +358 50 331 3791

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin14.6.2019 13:45:38 EESTTiedote

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Luxemburgissa 17. kesäkuuta. Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasiainneuvostossa käsitellään EU:n globaalistrategiaa, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tehokkuutta sekä Sudanin tilannetta. Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään myös epävirallinen lounastilaisuus Jordanian ulkoministerin kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme