Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi lisää tukeaan vakavimpien kansainvälisten rikosten uhreille

Jaa

Suomen tuella avustetaan seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan uhreja Ugandassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, sekä toimeenpannaan tuomioistuimen entisille lapsisotilaille määräämiä hyvityksiä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

”Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on ainutlaatuisen tärkeä tehtävä kansainvälisessä sääntöpohjaisessa järjestelmässä, jonka tukeminen on Suomen keskeisiä ulkopoliittisia tavoitteita”, toteaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoministerin mukaan uhrien kuulemisen ja osallistumisen ohella on tärkeää, että uhrit voivat saada tukea kärsimyksistään selviämiseen.

”Suomen kehitysyhteistyö on ihmisoikeusperusteista. Suomi tukee kaikkein laajimpien ja vakavimpien ihmisoikeusloukkausten uhreja. Seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan uhreista valtaosa on naisia ja tyttöjä, joiden oikeuksien ja aseman edistäminen on Suomen kehityspolitiikan johtavia tavoitteita”, korostaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (International Criminal Court, ICC) uhrirahasto auttaa kaikkein vakavimpien kansainvälisten rikosten ja ihmisoikeusloukkausten uhreja. Rikoksiin kuuluvat kansanmurha (joukkotuhonta), sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Uhrirahasto toteuttaa uhrien avustusohjelmia ja toimeenpanee ICC:n uhreille määräämiä hyvityksiä.

Suomi on tukenut ICC:n uhrirahaston toimintaa sen perustamisesta lähtien. Vuonna 2021 myönnetyn tuen, yhteensä 575 000 euroa, myötä Suomi kasvattaa merkittävästi tukeaan aiemmista vuosista ja nousee yhdeksi uhrirahaston suurimmista rahoittajista.

Lisätietoja:

yksikönpäällikkö Sari Mäkelä, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. +358 295 351 446
lähetystöneuvos Elina Lemmetty, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. +358 295 350 198
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi. 

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme