Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi toimii afganistanilaisten hädän lievittämiseksi

Jaa

Suomen kahdenvälinen kehitysyhteistyö Afganistaniin pysyy keskeytettynä, mutta varoja ohjataan humanitaariseen toimintaan ja ihmisten perustarpeiden hoitamiseen. Suomen tuen vievät perille YK ja kansalaisjärjestöt, eikä sitä ohjata Talibanin kautta tai sen tueksi. Uudesta väliaikaisesta toimintalinjauksesta päätti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

YK on arvioinut Afganistanin maailman suurimmaksi humanitaariseksi kriisiksi vuonna 2022. Avun kokonaistarve on yli 7 miljardia euroa. YK:n kehitysrahaston (UNDP) arvion mukaan vuoden puoleen väliin mennessä jopa 97 prosenttia afganistanilaisista elää köyhyydessä. Maata uhkaa sosioekonominen ja peruspalveluiden romahdus, mikä lisää inhimillistä hätää, kärsimystä ja yhteiskunnallista epävakautta.

Ihmisten perustarpeisiin - kuten ravinnon, turvallisuuden ja toimeentulon tarpeeseen – vastaaminen vaatii puhtaan humanitaarisen avun lisäksi myös muita aputoimia. Siksi myös Suomi on valmis antamaan afgaaneille YK:n ja kansalaisjärjestöjen kautta ohjattua, tarkasti kohdennettu ja rajattua apua. Perinteinen hallitusten välinen kehitysyhteistyö pysyy keskeytettynä, koska Suomi ei tunnusta Talibanin hallintoa. Suomen tukea ei siis ohjata Talibanin kautta tai sen tueksi. Päätöksen vuotta 2022 koskevasta väliaikaisesta toimintalinjauksesta teki kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

”Inhimillinen hätä Afganistanissa on valtava. Yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa meidän on tehtävä voitavamme sen lievittämiseksi. Suomen tuki kohdentuu ihmisten selviytymisen ja perustarpeiden turvaamiseen sekä ihmisoikeuksien, erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien, puolustamiseen kriisin keskellä”, ministeri Skinnari sanoo.

Linjauksen mukaan Suomi tukee sellaisia kansainvälisiä toimijoita ja kansalaisjärjestöjä, joiden toimintaedellytykset maassa säilyvät ja joiden kanssa yhteisistä periaatteista ja toimintalinjoista on sovittu. Suomi pyrkii jatkamaan pitkäaikaisten kumppanijärjestöjen, kuten UN Womenin ja MSI Reproductive Choices -järjestön, tukemista Afganistanissa. Maailmanpankin jälleenrakennusrahaston varoja uudelleen ohjataan mm. Maailman ruokaohjelmalle (WFP), lastenrahastolle (UNICEF) ja Maailman terveysjärjestölle (WHO).

Lisäksi Suomi on juuri ohjannut 4,9 miljoonaa euroa pitkäaikaiseen kehitysyhteistyöhön suunniteltuja varoja humanitaariseen ruoka-apuun (WFP).  Loppusyksystä Suomi kolminkertaisti vuoden 2021 alussa suunnitellun humanitaarisen apunsa Afganistanille.

Väliaikaisen toimintalinjauksen tavoitteet ovat yhteneviä Suomen läheisten kumppanien, kuten EU:n suunnitelmien ja toimien kanssa. Äärimmäisen haavoittuvassa tilanteessa olevat afganistanilaiset tarvitsevat apua ja kansainvälinen yhteisö toimii yhdessä löytääkseen keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Lisätietoja:

Veikko Kiljunen, yksikönpäällikkö, Eteläisen Aasian yksikkö, +358 295 350 101

Arben Sejdaj, tarkastaja, Eteläisen Aasian yksikkö, +358 295 350 813

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Foreign Minister Haavisto to attend the EU Foreign Affairs Council in Brussels and to meet NATO Secretary General Stoltenberg21.1.2022 11:08:30 EET | Press release

EU foreign ministers will convene in Brussels on 24 January. The main items on the agenda are the security situation in Eastern Europe and the latest developments in Libya and Syria. The ministers will also discuss the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific and the situation in Mali, Sudan and Kazakhstan. Later the same day, Foreign Minister Haavisto and Sweden’s Minister for Foreign Affairs Ann Linde will meet NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

UM: Utrikesminister Haavisto reser till Bryssel för att delta i utrikesrådets möte och träffa Natos generalsekreterare Stoltenberg20.1.2022 15:37:26 EET | Tiedote

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet den 24 januari i Bryssel. Mötets huvudteman är säkerheten i Östeuropa, Libyen och Syrien. Utrikesministrarna ska också diskutera EU:s strategi för regionen Indiska oceanen/Stilla havet och situationen i Mali, Sudan och Kazakstan. Utrikesminister Pekka Haavisto träffar också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde den 24 januari.

UM: Ulkoministeri Haavisto matkustaa EU:n ulkoasiainneuvostoon Brysseliin ja tapaa myös Naton pääsihteeri Stoltenbergin20.1.2022 13:43:51 EET | Tiedote

EU:n ulkoministerit kokoontuvat 24. tammikuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat itäisen Euroopan turvallisuus, Libya ja Syyria. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat EU:n indopasifisesta strategiasta sekä Malin, Sudanin ja Kazakstanin tilanteista. Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin 24. tammikuuta yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme