UM: Suomi toimii afganistanilaisten hädän lievittämiseksi
Suomen kahdenvälinen kehitysyhteistyö Afganistaniin pysyy keskeytettynä, mutta varoja ohjataan humanitaariseen toimintaan ja ihmisten perustarpeiden hoitamiseen. Suomen tuen vievät perille YK ja kansalaisjärjestöt, eikä sitä ohjata Talibanin kautta tai sen tueksi. Uudesta väliaikaisesta toimintalinjauksesta päätti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
YK on arvioinut Afganistanin maailman suurimmaksi humanitaariseksi kriisiksi vuonna 2022. Avun kokonaistarve on yli 7 miljardia euroa. YK:n kehitysrahaston (UNDP) arvion mukaan vuoden puoleen väliin mennessä jopa 97 prosenttia afganistanilaisista elää köyhyydessä. Maata uhkaa sosioekonominen ja peruspalveluiden romahdus, mikä lisää inhimillistä hätää, kärsimystä ja yhteiskunnallista epävakautta.
Ihmisten perustarpeisiin - kuten ravinnon, turvallisuuden ja toimeentulon tarpeeseen – vastaaminen vaatii puhtaan humanitaarisen avun lisäksi myös muita aputoimia. Siksi myös Suomi on valmis antamaan afgaaneille YK:n ja kansalaisjärjestöjen kautta ohjattua, tarkasti kohdennettu ja rajattua apua. Perinteinen hallitusten välinen kehitysyhteistyö pysyy keskeytettynä, koska Suomi ei tunnusta Talibanin hallintoa. Suomen tukea ei siis ohjata Talibanin kautta tai sen tueksi. Päätöksen vuotta 2022 koskevasta väliaikaisesta toimintalinjauksesta teki kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
”Inhimillinen hätä Afganistanissa on valtava. Yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa meidän on tehtävä voitavamme sen lievittämiseksi. Suomen tuki kohdentuu ihmisten selviytymisen ja perustarpeiden turvaamiseen sekä ihmisoikeuksien, erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien, puolustamiseen kriisin keskellä”, ministeri Skinnari sanoo.
Linjauksen mukaan Suomi tukee sellaisia kansainvälisiä toimijoita ja kansalaisjärjestöjä, joiden toimintaedellytykset maassa säilyvät ja joiden kanssa yhteisistä periaatteista ja toimintalinjoista on sovittu. Suomi pyrkii jatkamaan pitkäaikaisten kumppanijärjestöjen, kuten UN Womenin ja MSI Reproductive Choices -järjestön, tukemista Afganistanissa. Maailmanpankin jälleenrakennusrahaston varoja uudelleen ohjataan mm. Maailman ruokaohjelmalle (WFP), lastenrahastolle (UNICEF) ja Maailman terveysjärjestölle (WHO).
Lisäksi Suomi on juuri ohjannut 4,9 miljoonaa euroa pitkäaikaiseen kehitysyhteistyöhön suunniteltuja varoja humanitaariseen ruoka-apuun (WFP). Loppusyksystä Suomi kolminkertaisti vuoden 2021 alussa suunnitellun humanitaarisen apunsa Afganistanille.
Väliaikaisen toimintalinjauksen tavoitteet ovat yhteneviä Suomen läheisten kumppanien, kuten EU:n suunnitelmien ja toimien kanssa. Äärimmäisen haavoittuvassa tilanteessa olevat afganistanilaiset tarvitsevat apua ja kansainvälinen yhteisö toimii yhdessä löytääkseen keinoja tilanteen helpottamiseksi.
Lisätietoja:
Veikko Kiljunen, yksikönpäällikkö, Eteläisen Aasian yksikkö, +358 295 350 101
Arben Sejdaj, tarkastaja, Eteläisen Aasian yksikkö, +358 295 350 813
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
New EU sanctions on Russia now in force21.7.2022 18:17:54 EEST | Press release
On 21 July 2022, the European Union imposed new sanctions on Russia in response to its invasion of Ukraine. The new sanctions include a ban on imports of Russian gold. The new sanctions extend and specify previously imposed sanctions and include new provisions on their implementation.
Nya EU-sanktioner mot Ryssland träder i kraft21.7.2022 18:15:28 EEST | Tiedote
Europeiska unionen har den 21 juli 2022 infört nya sanktioner till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. De nya sanktionerna omfattar bland annat förbud mot import av ryskt guld. Sanktionerna som nu träder i kraft utvidgar och preciserar tidigare sanktioner och specificerar verkställigheten av dem.
Uusia EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita on tullut voimaan21.7.2022 18:12:17 EEST | Tiedote
Euroopan unioni on asettanut 21. heinäkuuta 2022 uusia pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan takia. Uusiin pakotteisiin sisältyy muun muassa tuontikielto venäläiselle kullalle. Nyt voimaan tulevilla pakotteilla laajennetaan ja tarkennetaan pakotteita sekä täsmennetään niiden toimeenpanoa.
Minister for Foreign Affairs Haavisto visiting The Hague, Montana and Brussels14.7.2022 15:41:05 EEST | Press release
Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto visited The Hague on Wednesday and will next travel to Montana in the United States. On Monday, he will attend the EU Foreign Affairs Council in Brussels.
Utrikesminister Haavisto på besök i Haag, Montana och Bryssel14.7.2022 15:34:11 EEST | Tiedote
Utrikesminister Pekka Haavisto besökte Haag på onsdagen och reser härnäst till Montana i Förenta staterna. På måndagen deltar han i Europeiska unionens utrikesråd i Bryssel.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme