Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Tre familjer från lägret al-Hol har kommit till Finland via Turkiet

Dela

Tre familjer som flytt från lägret al-Hol har idag på eftermiddagen anlänt till Finland från Turkiet. Barnen och kvinnorna var internerade på lägret al-Hol i Syrien och har tagit sig därifrån under våren. Barnen är under tio år. Utrikesministeriet har gång på gång avrått från att ta sig på egen hand från lägret, som ligger i ett krigsområde.

För att trygga rätten till skydd av privatlivet och av säkerhetsskäl iakttar Finlands myndigheter särskild försiktighet i hanteringen av ärenden som rör minderåriga barn.

Utrikesministeriet har hjälpt de finländska barnen och deras vårdnadshavare i enlighet med lagen om konsulära tjänster. De har beviljats resehandlingar vid ambassaden i Ankara och deras återresa till Finland har ordnats i samarbete med de turkiska myndigheterna. Alla finska medborgare har rätt att återvända till Finland om de så önskar. Det är utrikesministeriets och de finska ambassadernas uppgift att tillhandahålla nödvändiga myndighetstjänster, till exempel resehandlingar, för att möjliggöra återresan till hemlandet.

Ungefär 30 finländska barn och deras mammor, ca tio personer, har hållits internerade på lägret al-Hol. Flera finländska barn och deras mammor är fortfarande kvar på lägret. Den planerade hemtagningen från lägret har inte framskridit eftersom de lokala myndigheter som upprätthåller lägret tillsvidare har avbrutit allt samarbete på grund av coronapandemin. Det allmänna är enligt grundlagen skyldigt att hjälpa barnen att resa hem till Finland, bara det är möjligt. Den 19 december 2019 fattade statsrådet ett principbeslut om att hämta hem de finländska barnen från lägret al-Hol. Utrikesministeriet är den behöriga myndigheten i detta ärende. Utrikesministerns särskilda representant leder myndigheternas verksamhet och samarbete samt fattar beslut om hur barnen ska tas hem, i överensstämmelse med finsk lagstiftning. Detta arbete fortsätter så länge som de finländska barnen befinner sig i nöd.

Myndigheterna tog emot barnen och de vuxna när de anlände till Finland. De behöriga finländska myndigheterna svarar på frågor som rör till exempel barnskydd, hälsokontroller, karantänarrangemang och eventuella brottsutredningar. Utrikesministeriet kan inte offentliggöra personuppgifter om vare sig barnen eller de vuxna personerna.

Mer information: Utrikesministeriets aktualitetskommunikation, Pekka Shemeikka, ambassadråd, tfn 050 311 2361

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesrådet sammanträder i Bryssel för att diskutera Latinamerika och relationen mellan EU och Turkiet10.7.2020 11:21:40 EESTTiedote

EU-ländernas utrikesministrar träffas fysiskt i Bryssel vid utrikesrådets möte den 13 juli 2020. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudteman för mötet är situationen i Latinamerika och Västindien samt relationen mellan EU och Turkiet. Andra aktuella teman som utrikesministrarna ska diskutera är situationen i Hongkong och fredsprocessen i Mellanöstern. Mötet är det första fysiska EU-mötet på ministernivå sedan coronepidemin bröt ut.

UM: Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista10.7.2020 10:55:01 EESTTiedote

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum