Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Twinning - 20 vuotta hyvän hallinnon kehittämishankkeita

Jaa

Suomen julkisen hallinnon osaamista on viety jo 20 vuoden ajan EU:n lähialueille. Hyvän hallinnon kehittämisohjelman, Twinningin, avulla on tuettu muun muassa itäisen Euroopan maita, jotka liittyivät EU-jäseniksi vuosina 2004 ja 2007. Parhaillaan hankeyhteistyötä on Länsi-Balkanilla, Turkissa sekä EU:n itäisissä ja eteläisissä naapurimaissa.

Suomi on ollut alusta asti toiminnassa mukana, koska Twinning-hankkeet on koettu tuloksellisiksi ja vaikuttamisen kannalta tärkeiksi. Hankkeet tarjoavat konkreettisen yhteistyömuodon eri hallinnonaloille luonnonsuojelusta korruption ehkäisemiseen sekä koulutuksen tai valtiontalouden kehittämisestä valtion henkilöstöhallinnon uudistamiseen. Oikeus- ja sisäasiat ovat yksi keskeinen toimiala.

Hallinnot ovat hankkeissa kumppaneina ja Suomi voi toimia esimerkkinä. Voimme jakaa parhaita käytäntöjä ja valmentaa kumppanimaiden virkamiehiä soveltamaan EU-lainsäädäntöä sekä kehittää yhteistyösuhteita ja edistää yhteiskuntavakautta EU:n lähialueilla. Myös oma osaamisemme kehittyy kansainvälisessä yhteistyössä.  

EU:n rahoittamaa hanketoimintaa koordinoidaan Suomessa ulkoministeriön Twinning-tiimissä. Twinning-toiminnan 20-vuotisjuhlaa vietetään ulkoministeriössä tiistaina 22.5.2018.

Toistaiseksi Suomi on tehnyt Twinning-yhteistyötä 27 maassa yhteensä 190 eri hankkeessa. Parhaillaan Suomi on mukana kolmessatoista hankkeessa yhdessätoista eri maassa. Viimeisimpänä on käynnistynyt tullialan hanke Georgiassa, jota Suomen Tulli toteuttaa yhteistyössä Puolan ja Latvian kanssa.

Eniten hankkeita Suomi on toteuttanut jo jäseneksi liittyneissä Virossa (27) ja Kroatiassa (19). Nykyisistä edunsaajamaista hankeyhteistyötä on erityisesti Kosovossa ja Makedoniassa. Kaikkiaan Twinning-hankkeita on toteutettu noin 2 700 vuodesta 1998 lähtien.

Twinning-toiminnan ainutlaatuisuus on julkisten hallintojen välisessä yhteistyössä. Aktiivisimpia Twinning-toimijoita Suomessa ovat mm. HAUS Kehittämiskeskus, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus Syke ja Tilastokeskus. Ulkoministeriö on toteuttanut kaksi Twinning-hanketta Unkarissa ja Kroatiassa. 

Lisätietoja ja Twinning-asiantuntijoiden haastattelupyynnöt: tiiminvetäjä Heidi Lempinen; puh. +358 40 350 9492.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme