Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen EU:n kehitysministerikokoukseen

Jaa

Brysselissä järjestetään 20.2.2018 EU:n kehitysministerien epävirallinen kokous, jossa Suomea edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Ministerit keskustelevat muun muassa EU:n vuoden 2020 jälkeisestä ulkosuhderahoituksesta, josta päätetään pian käynnistyvissä unionin rahoituskehysneuvotteluissa.

Suomi pitää tärkeänä, että ulkosuhderahoitus vastaa aiempaa paremmin ajankohtaisiin tarpeisiin ja tukee EU:n poliittisia prioriteetteja.

”EU:n tulee säilyttää johtoroolinsa kehitysyhteistyössä, ja apu tulee keskittää sitä eniten tarvitseville maille. Rahoituksen tuloksellisuuteen ja vaikuttavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota”, toteaa ministeri Virolainen.

EU:n muuttoliiketoimia rahoitetaan tällä hetkellä lukuisista eri lähteistä. Päällekkäisyyksien välttämiseksi ja toiminnan tehostamiseksi Suomi painottaa koordinaation kehittämistä eri rahoitusinstrumenttien välillä.

EU on päivittämässä suhteitaan 79 maasta koostuvan AKT-ryhmän (Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maat) kanssa. Yhteistyö perustuu Cotonoun sopimukselle, joka umpeutuu vuonna 2020. Suomi katsoo, että EU:n ja AKT-maiden suhteiden tulisi vastata Agenda 2030:n tavoitteita sekä EU:n uudistetun kehityspoliittisen konsensuksen painopisteitä. AKT-maiden erityiskohtelun tulisi päättyä ja kumppanuuden olla avoin kaikille kehitysmaille, jotka sitoutuvat sopimuksen ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskeviin periaatteisiin. EU:n on määrä päästä sopuun neuvottelumandaatistaan kehitysministerien ulkoasiainneuvostossa 22.5.2018, koska Post-Cotonou-neuvottelut alkavat AKT-osapuolen kanssa elokuussa 2018.

Euroopan investointipankki (EIP) on tehnyt aloitteen uuden, kehitysrahoitukseen keskittyvän tytäryhtiön perustamisesta. Tämän avulla pyrittäisiin tehostamaan EIP:n resurssien käyttöä ja kohdentamista sekä parantamaan EIP:n näkyvyyttä kolmansissa maissa. Suomi on valmis tutkimaan ehdotusta tarkemmin, kun aloitteen tarkemmasta rakenteesta ja mahdollisista hallinnollisista vaihtoehdoista on käytettävissä lisää tietoa.

Lounaalla ministerit keskustelevat UNDP:n pääsihteeri Achim Steinerin kanssa YK:n kehitysjärjestelmän reformista.

Lisätietoja:

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. p. 040 552 8200

Yksikönpäällikkö Sari Lehtiranta, puh. 0295 352 139

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme