Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Haavisto EU:n ulkoasiainneuvostoon ja itäisen kumppanuuden ulkoministerikokoukseen Brysselissä

Jaa

EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 15.11. Ulkoasiainneuvoston kokouksen pääaiheita ovat Sahel, Länsi-Balkan sekä EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi. Ajankohtaisina aiheina esillä ovat muun muassa Valko-Venäjä, energianhintojen geopoliittiset ulottuvuudet, Etiopia, Sudan ja COP26-kokouksen tulokset. EU:n itäisen kumppanuuden ulkoministerikokouksessa keskustellaan yhteistyön tulevista painopisteistä ja valmistellaan 15. joulukuuta järjestettävää itäisen kumppanuuden päämieskokousta.

Ulkoasiainneuvostossa keskustellaan Sahelin tilanteesta, etenkin viimeaikaisista tapahtumista Malissa. Suomi korostaa EU:n kriisinhallintapanoksen rinnalla tukea siviilitoimille kuten peruspalvelujen ja opetuksen tarjoamiseen sekä rauhanrakentamisen nostamista yhdeksi EU:n kärkiteemaksi. 

Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n roolista Länsi-Balkanilla. Keskustelussa kartoitetaan, miten yhteistyötä alueen maiden kanssa tullaan jatkamaan. Myös Bosnia-Hertsegovinan tilanne sekä Serbian ja Kosovon suhteiden normalisointidialogi nousevat esiin.

Ulko- ja puolustusministereiden yhteisessä keskusteluosuudessa korkea edustaja Josep Borrell esittelee EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämiseen tähtäävän strategisen kompassin ensimmäisen luonnoksen. Strategisen kompassin tavoitteena on tarkentaa yhteisesti hyväksyttyjä tavoitteita kriisinhallinnan, kumppanien tukemisen ja Euroopan unionin ja sen kansalaisten suojelun osalta. Suomen tavoitteena on laaja-alainen, konkreettinen strateginen kompassi, joka kehittää ja vahvistaa EU:n yhteistä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu myös EU:n itäisen kumppanuuden ulkoministerikokoukseen. Itäisen kumppanuuden tulevan työohjelman tavoitteena on tukea kumppanimaiden talouksien elpymistä, yhteiskunnallisen kestokyvyn vahvistamista ja uudistuksia.

”Suomi tukee itäistä kumppanuutta ja tuleva huippukokous on tärkeä yhteisten sitoumuksiemme vahvistamiseksi. Suomi pitää tärkeänä perusoikeuksia ja yhteisiä arvoja sekä näihin liittyviä uudistuksia, joilla luodaan perusta yhteiskunnalliselle vakaudelle. On myönteistä, että itäisen kumppanuuden puitteissa tullaan myös tukemaan entistä vahvemmin kumppanimaiden ilmastonmuutoksen vastaisia toimia”, ulkoministeri Haavisto toteaa.

Lisätietoa:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Laila Clyne, p. +358 295 350 492

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen p.  +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Funding allocated to Finnish civil society organisations for reducing poverty and inequality25.11.2021 19:01:27 EET | Press release

Programme-based support for Finnish civil society organisations (CSOs) is allocated for the implementation of Finland’s development policy objectives to eradicate extreme poverty, reduce inequality and promote human rights. The work is carried out in close cooperation with developing countries’ own CSOs. The Ministry for Foreign Affairs has granted approximately EUR 276 million for Finnish CSO’s multiannual development cooperation in 2022–2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme