Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wangin

Jaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wang Yin tänään Chengdussa Lounais-Kiinassa ja kävi tämän kanssa keskustelut kahdenvälisistä asioista, EU:n ja Kiinan suhteista sekä muutamasta keskeisestä kansainvälisestä kysymyksestä.

Suomen ja Kiinan kahdenvälisistä asioista olivat esillä kansainvälisen liikkuvuuden sekä lento- ja rahtiliikenteen tilanne, maiden välinen talviurheiluyhteistyö Pekingin valmistautuessa isännöimään talviolympialaisia helmikuussa 2022 sekä valtiovarainministereiden ilmastokoalitio sekä arktisen neuvoston mustahiili -asiantuntijaryhmä, joihin Haavisto kutsui Kiinan mukaan. Kestävä kehitys ja ilmastoasiat nousivat keskustelussa merkittävälle sijalle myös EU:n ja Kiinan yhteistyön kannalta. Haavisto korosti Kiinan osallistumisen välttämättömyyttä yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kiinan syksyllä isännöimään Kunmingin biodioversiteettikokoukseen (COP15) kohdistuu suuria odotuksia ja kokous saattaakin muodostua yhdeksi etapiksi Kiinan ilmastolupausten toimeenpanossa. Ulkoministeri Haavisto nosti keskustelussa esiin myös ajankohtaiset kyberturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Haavisto alleviivasi myös EU:n ja Kiinan jatkuvan dialogin merkitystä; EU ja Kiina ovat toisilleen merkittäviä kauppakumppaneita. Investointisopimuksen etenemiselle ei tällä hetkellä ole edellytyksiä, mutta on tärkeää, että molemmat osapuolet pyrkivät sen osalta ratkaisuun. Sopimuksen ratifiointi olisi tärkeää niin eurooppalaisille kuin kiinalaisillekin yrityksille.

Haavisto ilmaisi vakavan huolensa Xinjiangin ihmisoikeustilanteen ja Hongkongin poliittisen tilanteen osalta. Näkemyseroistaan huolimatta EU:n ja Kiinan on pystyttävä toimivaan yhteistyöhön, sillä globaaliongelmat ja kansainvälisten kriisien ratkaiseminen edellyttävät niiden yhteisiä ponnisteluja. Kansainvälisistä kysymyksistä ulkoministerien keskustelussa käsiteltiin lisäksi muun muassa Etiopian, Myanmarin ja Afganistanin tilanteita sekä kansainvälistä yhteistyötä arktisella alueella.

Ulkoministeri Haavisto nosti esille myös tasavallan presidentti Niinistön muun muassa Kiinan presidentti Xille esittelemän Helsingin henki -aloitteen.

Ulkoministeri Haavisto keskusteli puhelimitse myös Sichuanin maakunnan kuvernöörin Huang Qiangin kanssa. Suomella on maakuntaan vuosikymmenten suhteet, joka kattaa niin metsäyhteistyön, pandojen suojeluohjelman kuin ICT-alan yhteistyötäkin.

Lisätietoja: ulkoministerin virkamiessihteeri Turo Mattila, p. +358 50 344 3890 ja Itäisen Aasian ja Oseanian yksikön maavastuuvirkamies Eevamaria Mielonen p. +358 50 357 6101.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Ministry for Foreign Affairs strengthens the network of Finland's missions abroad and invests in measures promoting the availability of skilled labour27.9.2021 12:20:30 EEST | Press release

The Government proposes EUR 1.3 billion in appropriations for the Ministry for Foreign Affairs. The promotion of human rights, the rule of law, democracy, peace, freedom, tolerance and equality in all international activities forms the central element of the value base on which Finland’s foreign and security policy rests. The budget proposal lays special emphasis on measures that strengthen the network of Finland’s missions abroad and support the availability of labour, participation in international crisis management, conflict prevention and mediation, and development cooperation.

UM: Utrikesministeriet stärker utrikesrepresentationen och underlättar tillgången till kompetent arbetskraft27.9.2021 12:20:14 EEST | Tiedote

För utrikesministeriets förvaltningsområde föreslås anslag på totalt 1,3 miljarder euro. Den centrala värdegrunden för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik består i att främja de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen, demokrati, fred, frihet, tolerans och jämställdhet i all internationell verksamhet. I budgetpropositionen för 2022 görs satsningar på att stärka Finlands utrikesrepresentation och stödja tillgången på arbetskraft, på internationell krishantering, konfliktförebyggande, fredsmedling och utvecklingssamarbete.

UM: Ulkoministeriö vahvistaa edustustoverkkoaan ja panostaa osaavan työvoiman saatavuutta tukeviin toimiin27.9.2021 12:19:52 EEST | Tiedote

Ulkoministeriön hallinnonalalle esitetään yhteensä 1,3 mrd. euron määrärahoja. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohjassa on keskeistä ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa. Talousarvioesityksessä painottuvat Suomen edustustoverkon vahvistaminen ja työvoiman saatavuuden tukeminen, osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan, konfliktinestoon ja rauhanvälitykseen sekä kehitysyhteistyö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme