Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle

Jaa

Ministeri Soini painottaa korkean tason viikolla rauhanvälityksen ja rauhan operaatioiden kehittämisen tarvetta. Suomi haluaa vahvistaa nuorten ja naisten osallistumista rauhanprosesseihin. Ministeri Virolaisen ohjelmassa keskiössä ovat kestävän kehitykseen, ilmastonmuutokseen ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset.

Ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuvat Yhdistyneiden Kansakuntien 73. yleiskokouksen istuntoon New Yorkissa. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jokapitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron tiistaina 25.9.

Suomen keskeisiä YK-politiikan tavoitteita ovat sääntömääräisen järjestelmän puolustaminen, YK:n uudistaminen, konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen.

Ministeri Soini painottaa korkean tason viikolla rauhanvälityksen ja rauhan operaatioiden kehittämisen tarvetta. Rauhanvälityksessä Suomi haluaa erityisesti vahvistaa nuorten ja naisten osallistumista rauhanprosesseihin. Ministeri Virolaisen ohjelmassa keskiössä ovat kestävän kehitykseen, ilmastonmuutokseen ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Virolainen korostaa useissa tilaisuuksissa myös yksityisen sektorin roolia kestävässä kehityksessä.

Ulkoministeri Soini isännöi YK-viikolla rauhanvälityksen ystäväryhmän tilaisuutta, jossa keskustellaan tavoista vahvistaa nuorten osallistumista konfliktinestoon ja rauhanvälitykseen. Lisäksi ministeri Soini isännöi yhdessä Uruguayn, Indonesian ja Ruandan ulkoministerien kanssa rauhanturvaamisen kehittämiseen keskittyvän rauhanturvaillallisen. Myös ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen osallistuu YK-viikolle.

Viikon aluksi ministeri Soini pitää Suomen kansallisen puheenvuoron Nelson Mandela-juhlaistunnossa. Puheessa korostetaan konfliktin ehkäisyn merkitystä ja kokonaisvaltaista turvallisuutta.

Ministeri Soinin ohjelmassa on myös Syyriaa ja laajemmin Lähi-idän tilannetta koskevia tilaisuuksia. Lisäksi hän osallistuu EU:n ulkoministerikokoukseen, ydinkoekieltosopimuksen ystäväryhmän kokoukseen sekä USA:n ulkoministeri Pompeon isännöimälle transatlanttiselle illalliselle. Kahdenvälisiä tapaamisia ministeri Soinilla on mm. Ukrainan, Marokon ja Senegalin ministerien kanssa.

Ministeri Virolainen emännöi korkean tason viikon aikana yhdessä Tansanian, Costa Rican, UN Womenin pääjohtajan sekä mm. Vihreän ilmastorahaston kanssa tapahtuman liittyen ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, naisten voimaantumiseen ja luonnonvarojen kestävään hallintaan. Tilaisuuden tarkoituksena on korostaa tasa-arvokysymysten huomioimisen tärkeyttä kun yritetään ratkaista ilmastonmuutoksen aiheuttamia vaikutuksia kestävään toimeentuloon.

Naisten ja tyttöjen aseman sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen on keskeistä kestävän kehityksen toimeenpanossa ja siksi oleellinen osa viikon ohjelmaa.

Lisäksi ministeri Virolainen emännöi yhdessä UNDP:n pääjohtajan kanssa tapahtuman innovaatioiden merkityksestä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Suomi on profiloitunut innovaatiotoiminnan edistäjänä kehitysyhteistyössään. Merkittävänä uutena yhteistyöavauksena on YK:n innovaatiolaboratorion (UNTIL) toiminnan käynnistäminen Suomessa syksyllä 2018.

Ministeri Virolainen tapaa viikon aikana myös YK:n johtoa, Suomelle keskeisten YK-järjestöjen pääjohtajia (mm. UN Women, UNFPA, UNICEF) sekä useita ministerikollegoita varsinkin kehittyvistä maista. Lisäksi hän tapaa suomalaisen elinkeinoelämän edustajia Suomen pääkonsulaatin verkostoitumistilaisuudessa.

Lisätietoja ulkoministerin ohjelmasta: yksikönpäällikkö Lasse Keisalo, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 050 566 7451 , erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh.  046 923 4581.

Lisätietoja ulkomaankauppa- ja kehitysministerin ohjelmasta: yksikönpäällikkö Pasi Pöysäri, puh. 050 309 8202, ministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 0295 350 633 ja erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 0295 350 269.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Soini to Foreign Affairs Council in Brussels16.11.2018 14:15Tiedote

The EU Foreign Affairs Council (FAC) will meet in Brussels on 19 November. Finland's representative at the meeting will be Minister for Foreign Affairs Timo Soini.The topics on the meeting agenda will be Ukraine, Central Asia, and Bosnia and Herzegovina. At lunch, foreign ministers will discuss the situation in Yemen. The meeting will close with a joint session of foreign and defence ministers, whose topic of discussion will be security and defence.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme