Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini koulukiertueelle: "Jos kaikki tuntevat olevansa osa yhteiskuntaa, radikalisoitumisen riski vähenee"

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 193/2017
9.11.2017

Ulkoministeri Soini koulukiertueelle: "Jos kaikki tuntevat olevansa osa yhteiskuntaa, radikalisoitumisen riski vähenee"

Ulkoministeri Timo Soini käynnistää kouluvierailujen sarjan, jonka tavoitteena on laajentaa lukioikäisten nuorten tietoisuutta Suomen ulkopoliittista toimista väkivaltaista radikalisaatiota ehkäisevässä työssä sekä lisätä nuorten kriittisyyttä radikalisaatiota kohtaan.

Kouluvierailujen sarja käynnistyy Ahtisaaripäivien yhteydessä 16.11. Tikkurilan lukiosta, Vantaalta. Vierailuja jatketaan loppuvuoden ajan sekä ensi vuonna.

Valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään marraskuussa. Vuosittainen rauhanvälitystapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Ulkoministeri Soini on vuosittain tehnyt Ahtisaari-päiviin liittyvän kouluvierailun.

Ahtisaari-päivien tarkoitus on lisätä tietoa rauhanvälityksestä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Konfliktit koskettavat jokaista nuorta jollakin tavalla. Maailmalla jylläävät sodat tulevat lähelle viimeistäänkin median välityksellä eikä riidoitta selviä edes omassa arjessa. Pyrkimyksenä on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää. Näin ollen Ahtisaaripäivä sopii hyvin myös väkivaltaisen radikalisaation vastaisen kiertueen lähtölaukaukseksi.

"Rauhanvälityksen keinoin ratkotaan konflikteja, jotka luovat otollista maaperää radikalisaatiolle. Kestävä rauha voidaan saavuttaa vain ottamalla kaikki osapuolet keskusteluun mukaan. Niin naiset, nuoret kuin erilaiset etniset ja uskonnolliset ryhmätkin," ulkoministeri Soini toteaa rauhanvälityksen roolista radikalisaation ehkäisyssä.

Kouluvierailuilla ulkoministeri Soini nostaa rauhanvälityksen lisäksi esille neljä muuta Suomen ulkopolitiikan kokonaisuutta, joissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hyödynnetään radikalisaation ehkäisemiseen ja torjumiseen. Kokonaisuudet ovat aktiivinen ihmisoikeuspolitiikka, nuorten ja naisten voimaannuttaminen, köyhyyden vähentäminen sekä kriisinhallinta.

"Suomi toteuttaa ulkopolitiikassaan paljon merkittävää väkivaltaista radikalisaatiota ehkäisevää työtä. Nuoret ovat tässä työssä kaikkialla maailmassa merkittävässä asemassa. Siksi haluan puhua tästä teemasta nimenomaan heidän kanssaan. Ensin täällä Suomessa, mutta myös ulkomailla", ulkoministeri Soini sanoo.

Radikalisoituminen on prosessi, jossa yksilö omaksuu yhä voimakkaammin äärimmäisiä poliittisia, sosiaalisia tai uskonnollisia näkemyksiä. Väkivaltaisella radikalisoitumisella tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla tai ideologialla perustellen.  Radikalisoitumisen taustalla on aina useita syitä. Taustalla vaikuttavat tekijät liittyvät yksilöön, hänen elämäntilanteeseensa ja yhteiskuntaan. Yhtenä tärkeimmistä tekijöistä mainitaan usein ulkopuolisuuden kokemukset, syrjintä ja rasismi.

"Jos kaikki tuntevat olevansa osa yhteiskuntaa, radikalisoitumisen riski vähenee. Erityisesti nuorille on luotava näköaloja. Järkevä tekeminen ja toimeentulo ovat parasta lääkettä väkivaltaisen radikalisoitumisen vähentämiseksi", ulkoministeri Soini tähdentää.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. +358 46 923 4581

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Soini to Foreign Affairs Council in Brussels19.1.2018 14:15Tiedote

The EU Foreign Affairs Council (FAC) will meet in Brussels on 22 January. Finland's representative at the meeting will be Minister for Foreign Affairs Timo Soini. The agenda of the year’s first FAC meeting covers the Middle East peace process, the situation in Libya, and the European Union’s relations with African, Caribbean and Pacific states in connection with the expiry of the present Cotonou Agreement in 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme