Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 22. tammikuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Vuoden ensimmäisen ulkoasiainneuvoston aiheita ovat Lähi-idän rauhanprosessi, Libyan tilanne ja EU:n suhteet Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin nykyisen Cotonoun sopimuksen umpeutuessa vuonna 2020.

Keskeinen aihe kokouksessa on Lähi-idän rauhanprosessi, jonka näkymiin useat viimeaikaiset tapahtumat ovat vaikuttaneet. Neuvoston kokouksen yhteydessä käydään keskustelu Palestiinan presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Suomi korostaa EU:n aktiivisuutta ja yhtenäistä toimintaa rauhanprosessin edistämiseksi.

Ministerit käyvät myös keskustelun Libyan poliittisen prosessin etenemisestä ja muuttoliiketilanteesta. EU jatkaa vahvaa tukea maan yhtenäishallitukselle ja toimii yhteistyössä Afrikan unionin ja YK:n kanssa Libyan siirtolais- ja pakolaistilanteen helpottamiseksi, vapaaehtoisen paluun edistämiseksi sekä ihmissalakuljetuksen ja -kaupan tukahduttamiseksi.

Lisäksi keskustellaan nykyisen Cotonoun sopimuksen umpeutuessa neuvoteltavasta uudesta sopimuksesta, jolla järjestetään vuodesta 2020 eteenpäin kumppanuussuhteet EU:n sekä 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maan välillä. Suomi katsoo olevan ajankohtaista siirtyä suhteissa avunantaja-avunsaaja-dynamiikasta yhteisten intressien pohjalta toimivan yhteistyön suuntaan.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351518 ja lähetystöneuvos Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme