Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 13.-14. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokouksen aiheita ovat Libyan ja Sahelin alueen tilanne.

Ministerien keskustelu Libyasta keskittyy maan tilanteeseen, joka on huonontunut entisestään kenraali Haftarin käynnistettyä 4.4. sotilaallinen operaatio Tripolin valtaamiseksi. Libyalla on välittömiä vaikutuksia Euroopalle, sillä sekasortoinen tilanne hyödyttää terroristijärjestöjä ja ihmiskauppa- ja salakuljetusverkostoja, jotka toimivat rajojen yli.

Suomi korostaa, että EU:n yhtenäisyys YK-johtoisen poliittisen prosessin ja Libyan yhtenäishallituksen tukena on taattava. EU:n on vedottava sotatoimien lopettamiseksi, jotta humanitaarisen tilanteen heikentyminen saadaan katkaistua.

Sahelin tilanteesta keskustellaan ulko- ja puolustusministereiden yhteisistunnossa Sahelin G5-maiden (Mauritania, Burkina Faso, Tsad, Mali ja Niger) ministereiden kanssa.  Sahelin alueella on moninaisia kehitys- ja turvallisuushaasteita, ja myös tämän alueen kehityksellä on suora vaikutus Euroopan turvallisuudelle. Suomi pitää tärkeänä, että G5-maat sitoutuvat vahvemmin ottamaan itse vastuuta alueensa vakauttamisesta, ettei konflikti leviä myös naapurimaihin.

Itäinen kumppanuus kymmenen vuotta

Ulkoasiainneuvoston lisäksi Brysselissä järjestetään itäisen kumppanuuden 10-vuotisjuhlallisuuksia. Ulkoministeri Timo Soini osallistuu itäisen kumppanuuden ulkoministerikokoukseen, jossa keskustellaan kumppanuuden aikaansaaduista tuloksista sekä tulevaisuudesta. Ulkoministeri Soini pitää lisäksi loppupuheenvuoron juhlakonferenssissa.

Itäinen kumppanuus perustettiin Georgian sodan jälkeen Prahan huippukokouksessa vuonna 2009 edistämään vakautta, vaurautta ja turvallisuutta EU:n itäisessä naapurustossa. Kumppanimaat ovat Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä. Kaikki kumppanit ovat edenneet uudistuksissaan. Edistyminen ei ole ollut kuitenkaan tasaista. Suurimmat ongelmat koskevat oikeusvaltiokehitystä, korruptiota, ihmisoikeuksia, kansalaisyhteiskuntaa ja riippumatonta mediaa.

Kumppanuuden avulla on saavutettu merkittäviä tuloksia. Konkreettisia saavutuksia ovat esimerkiksi matkustamisen ja opiskelijavaihdon helpottaminen, energiatehokkuuden parantaminen, taloudellisen yhteistyön tiivistäminen ja koulutukseen panostaminen. Tärkeitä yhteistyöaloja ovat jatkossa lisäksi ympäristö ja ilmastonmuutos, nuoriso, digitalisaatio sekä hybridiuhkien torjunta.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351 518 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780, ulkoasiainneuvos Ari Heikkinen (itäinen kumppanuus), puh. +358 295 351 390

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Haavisto to attend Foreign Affairs Council meeting in Brussels14.7.2019 09:00:00 EESTTiedote

The Foreign Affairs Council (FAC) of the European Union will meet on Monday 15 July in Brussels. Finland will be represented by Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto. The FAC will discuss the situation in Iraq, Iran and the Central African Republic. The external dimension of migration will also be on the agenda. There will also be an informal lunch with the new Moldovan Foreign Minister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme