Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i möte om västra Balkan i Polen

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i ett utrikesministermöte om västra Balkan i Poznań i Polen den 4 juli. På mötets agenda står det regionala samarbetet på Västra Balkan och stärkandet av utsikterna för EU-integration.

”Västra Balkan ligger i Europas hjärta, och stabilitet i regionen är också i Finlands intresse. Regionalt samarbete är ett sätt att öka stabiliteten och välfärden. Detta är inte något som enbart gäller regeringarna, utan också civilsamhället och den unga generationen har en nyckelroll”, konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto.

Utrikesministern betonar att länderna på västra Balkan bör ägna mer uppmärksamhet åt sin rättsstatsutveckling.

”Reformerna behövs för att föra länderna närmare EU, men de gynnar också ländernas medborgare redan innan medlemskapet blir av”, säger Haavisto.

I samband med mötet träffar utrikesministern sina ministerkolleger från länderna på västra Balkan och tar bland annat upp prioriteringarna under Finlands EU-ordförandeskap.

I mötet deltar alla länder på västra Balkan och av EU-länderna bland annat Tyskland och Frankrike. Utrikesministermötet är ett av den så kallade Berlinprocessens årliga toppmöten. Berlinprocessen startade för fem år sedan på initiativ av Tyskland och huvudsyftet är att utveckla det regionala samarbetet på västra Balkan.

Ytterligare information: Jarno Lappalainen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 040 053 6973, och Markku Lampinen, enhetschef, tfn 050 569 0664

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum