Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Soini: Afrika bör ses som en möjlighet och en jämlik partner

Jaa

Europa måste ta tag i sin Afrikapolitik nu, framhöll utrikesminister Soini i sitt tal inför den utvecklingspolitiska avdelningens personal idag. Statssekreterare Matti Anttonen höll talet på utrikesminister Soinis vägnar.

Redan under ambassadörsmötet sommaren 2018 konstaterade minister Soini att Afrika är en ödesfråga för Europa. Afrikas geopolitiska ställning är i ett brytningsskede och Europa är inte kontinentens enda partner. Det pågår en hård konkurrens om partnerskap och investeringsmöjligheter i Afrika. Kina och även Ryssland håller på att öka sitt inflytande.

”Afrika bör ses som en möjlighet och som en jämlik partner. Det innebär aktiv politisk dialog, kartläggning av gemensamma intressen och uppställande av konkreta mål. Som partner kan vi diskutera såväl utvecklandet av våra ekonomiska relationer som bättre hantering av migrationen”, konstaterar utrikesminister Timo Soini i sitt tal.

I Afrika är Finland bekant av flera orsaker. Finlands utbildningssystem och välfärdsstat är väl ansedda, liksom arbetet för kvinnors och flickors rättigheter. Soini önskar att denna positiva Finlandsbild ska bli mer mångsidig och att den också ska förmedlas till yngre generationer. Samarbetet med afrikanska länder och samhällen, i synnerhet med unga människor, bör utökas.

Alla problem kan Finland inte lösa. Soini framhåller tre teman: konfliktförebyggande och fredsmedling, och särskilt ungdomarnas och kvinnornas roll. Finland måste därtill satsa mer på att utveckla utbildning och främja klimatvänlig teknik.

”När vi utvecklar våra relationer har Finland ett gott utgångsläge jämfört med de gamla kolonialmakterna. Våra relationer till de afrikanska länderna grundar sig på öppen och jämlik dialog. Vår egen historia visar hur ett litet och fattigt land kan utvecklas till en föregångare i global utveckling”, betonar utrikesminister Soini.

Tillvägagångssätten måste vara övergripande och samstämmiga. I sitt tal tog minister Soini upp behovet av att utvidga samarbetet med Afrika geografiskt och föreslog att utrikesministeriet under den kommande ramperioden öppnar en ambassad i Elfenbenskusten. Det behövs också fler honorärkonsuler. 

”Att samarbetet blir mer mångsidigt betyder inte att utvecklingssamarbetets betydelse minskar utan att samarbetet utvidgas så att det bland annat också omfattar upprätthållandet av det internationella regelbaserade systemet. Detta är nödvändigt nu när många stormakter håller på och undergräver systemet. Därtill måste våra ekonomiska relationer och handelsrelationer med de växande ekonomierna i Afrika utvecklas målmedvetet”, konstaterar minister Soini.

Ytterligareinformation: Riikka Taivassalo, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme