Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Soini till utrikesrådet i Bryssel

Jaa

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 19 mars. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet.

På dagordningen står läget i Ukraina, Syrien och Iran. Utöver dessa tidigare fastställda ärenden kommer giftattacken i Storbritannien mot Sergej Skripal och Julia Skripal att vara ett viktigt samtalsämne. Finland fördömer användningen av giftiga kemikalier som vapen i alla situationer, oberoende av vem som står bakom, och har uttryckt sitt stöd för Storbritannien.

I diskussionen om Ukraina ska utrikesministrarna behandla konflikten i östra Ukraina och hur landets interna reformer framskrider. Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin deltar i ett informellt frukostmöte i samband med utrikesrådet. Finland uppmuntrar Ukraina att fortsätta genomföra reformerna och stöder initiativen för att lösa konflikten i östra Ukraina. Det är fyra år sedan Rysslands illegala annektering av Krim och med anledning av det kommer EU-staterna med ett gemensamt uttalande inför utrikesrådets möte.

Utrikesministrarna ska diskutera det aktuella läget i Syrien inför den planerade konferensen om Syrien i april. Den humanitära situationen i landet är katastrofal. Finland framhåller vikten av att FN:s säkerhetsråds resolution 2401 om eldupphör genomförs i sin helhet och ger sitt fulla stöd till FN:s och organisationens särskilda sändebud Staffan de Misturas arbete för att lösa konflikten.

I diskussionen om Iran fördjupar sig utrikesministrarna i kärnteknikavtalet (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPA). Som en part i avtalet stöder EU ett fortsatt effektivt genomförande av kärnteknikavtalet.

Under ett informellt lunchmöte i samband med utrikesrådet diskuterar ministrarna med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha om säkerhetsläget på Koreahalvön och om landets kontakter till Nordkorea. Finland stöder Sydkoreas insatser för att inleda en politisk dialog på hög nivå med Nordkorea.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 295 351 960, och Sari Rautio, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 534

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriet ordnar i fortsättningen endast miljövänliga möten18.3.2019 15:20:00 EETTiedote

Utrikesministeriet har tillsammans med WWF Finland utvecklat och sammanställt anvisningar för hur man ordnar miljövänliga möten. Alla möten som utrikesministeriet arrangerar ska nu planeras på ett ansvarsfullt sätt som beaktar miljön. Utrikesministeriet uppmanar också Finlands ambassader och andra beskickningar att beakta anvisningarna i den utsträckning de lämpar sig för lokala förhållanden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme