Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriets viktigaste funktioner tryggas – tilläggssatsningar på utvecklingssamarbete och exportfrämjande

Jaa

UTRIKESMINISTERIET
http://formin.finland.fi/svenska

Pressmeddelande 144/2017
31.8.2017

Utrikesministeriets viktigaste funktioner tryggas – tilläggssatsningar på utvecklingssamarbete och exportfrämjande

Utrikesministeriets resurser tryggades i budgetförhandlingarna. Ministeriets omkostnader är totalt 218,14 miljoner euro 2018. Regeringen beslutade öka anslagen för utvecklingssamarbete och exportfrämjande.

Ökningarna riktas till att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker och flaskhalsarna i Finlands export. Utvecklingssamarbetet får 9,5 miljoner euro mer nästa år. Av detta riktas 2 miljoner euro till partnerskapsprogrammen som tjänar både finländska företags internationalisering och utvecklandet av den privata sektorn i utvecklingsländer. Krishanteringen får totalt 52,56 miljoner euro. Krishantering är en del av arbetet för övergripande stabilitet och säkerhet, vilket också har en inverkan på migrationen. Genom anslaget tryggas deltagande som planerat i alla redan fastställda insatser år 2018.

”Migrationen kan inte hanteras på ett hållbart sätt innan det finns hopp om en bättre framtid i ursprungsländerna. Därför satsar vi mer dels på att skapa arbetstillfällen och dels på att stärka kvinnornas ställning i Afrika och Mellanöstern”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen.

Regeringen höjer anslagen för utvecklingssamarbete med Afrika och Mellanöstern med 5 miljoner euro. Tilläggsanslagen riktas till byggandet av hållbara samhällen i migrationens ursprungsregioner i Afrika och Mellanöstern, med betoning på kvinnors och flickors ställning.

Regeringen verkar aktivt för att FN:s innovationscampus ska placeras i Finland och förbereder sig på att stödja centrets verksamhet 2018–2020 med 2,5 miljoner euro årligen. Syftet med centret är att innovationer som utnyttjar ny teknik ska tas i bruk snabbare i FN:s arbete. Centrets fokus ska ligga på utbildning, hälsa, cirkulär ekonomi och cleantech, fred och säkerhet.

”Nu är det nära att FN:s globala innovationscampus placeras i Otnäs i Esbo. Det skulle erbjuda en fin möjlighet att öppna dörrarna för våra nya teknikföretag till FN:s jätteupphandlingar och att stödja utnyttjandet av effektiva metoder i FN”, framhåller Mykkänen.

Regeringen stärker partnerskapsprogrammet Finnpartnership och innovationsprogrammet Beam med två miljoner euro för att stödja hållbar ekonomisk tillväxt. Genom programmen stöds finländska företags, högskolors och organisationers partnerskap i utvecklingsländer.

På grund av det växande antalet företagsresor och privata resor från Kina effektiveras beviljandet av visum genom att införa platsoberoende behandling av visumansökningar också i Kina. Regeringen höjer anslagen för att effektivera utrikesministeriets tjänster för exportfrämjande med 1,5 miljoner euro.

”I och med Business Finland-reformen stärks ambassadörernas roll som landchefer för exportfrämjandet. Samtidigt hjälper vi särskilt finländska företag att komma med i internationella utvecklingsfinansiärers projekt på de snabbt växande marknaderna”, konstaterar utrikesminister Timo Soini och minister Mykkänen.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 46 923, och Pasi Rajala, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358 400 464 393.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme