Vaasan kaupunki - Vasa stad

Understöd för kulturverksamhet kan nu fås även för tre år

Jaa

I fortsättningen beviljar Vasa stad även treåriga understöd för kulturverksamhet. Hittills har de beviljats för ett år åt gången. Kultursektionen fattade beslut i ärendet på sitt möte i december. Understöden kan sökas i januari.

Kulturchef Sanna Bondas berättar att det treåriga understödet är riktat till föreningar som har en stark utvecklingsvilja och en tydlig utvecklingsplan för tre år. Vårens understödsbeslut fattas för åren 2019–2021.

- För ansökan behövs förutom utvecklingsplanen bl.a. en riktgivande årlig verksamhetsplan och en budget samt en plan över hurudana utvecklingsåtgärder som görs på årsbasis.

Med det treåriga understödet strävar man enligt Bondas efter att ge företagen en möjlighet att utveckla sin verksamhet mer systematiskt med hjälp av ett långvarigare understöd. Det här är också tanken bakom understödstagarens skyldighet att utveckla verksamheten.

- Föreningarna har också möjlighet att få mera understöd och det erbjuds dessutom ett tätare partnerskap med stadens kulturtjänster och med kultursektionen.

Förutom de treåriga understöden delar man fortfarande ut traditionella objektsunderstöd, stadskulturunderstöd och ettåriga verksamhetsunderstöd. Ansökningstiden går ut på torsdag 31.1.2019 kl. 15.

Föreningarna tjänar på ett långvarigare understöd

För närvarande får 22 föreningar understöd för kulturverksamhet. Enligt Bondas finns det bland dem flera potentiella aktörer som skulle kunna ha förutsättningar att få understöd för en längre tid och som skulle ha nytta av detta med tanke på utvecklingen av verksamheten.

- Sådana här aktörer har en stabil grundverksamhet och en längre verksamhetshistoria bakom sig redan. De strävar eventuellt efter att bli berättigade till statsandel, består av yrkesfolk inom konst eller uppvisar på något annat sätt en större utvecklingspotential än vanligt. Grovt uppskattat finns det drygt 10 potentiella aktörer.  

Bondas berättar att inom fullmäktiges mandatperiod beviljas understöd enligt principen 1 + 3, det vill säga det första understödet är ettårigt och för de följande åren beviljas ett treårigt understöd. På det här sättet tar man byten i fullmäktiges mandatperiod i beaktande.

- För att ändringen av understödsmodellen ska vara till mer nytta än att ge sinnesfrid för den aktör som omfattas av understöd, så granskas understödssumman och höjs vid behov för att man ska kunna maximera understödets inverkan. Det här skulle innebära en ca 10 000-15 000 euros överflyttning från övriga understödsmottagare till de som får ett treårigt understöd.

Förverkligandet av utvecklingsplanen följs upp

Mottagare av det treåriga understödet gör vid slutet av varje stödår en redovisning av hur åtgärderna i utvecklingsplanen har förvekligats och efter hela understödsperioden ett sammandrag av utvecklingsarbetet. Vidare förbinder sig understödstagaren att delta i stadens årliga partnerskapsförhandlingar, där man följer upp understödstagarens situation och utvecklingsplanens avancemang. Förhandlingarna hålls antingen i slutet av ett stödår eller i början av följande år. Understödstagaren ska också årligen lämna in godkända bokslutshandlingar.

Kultursektionens beslut kan du läsa här: http://tweb.vasa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=6326

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kulturchef Sanna Bondas
Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster
tfn 040 139 4048
sanna.bondas@vasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tekniska sektorns understöd skars ned på grund av sparkrav – djurskyddsservicen är fortfarande tryggad17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

På grund av sparkrav beviljar Vasa stad i år inget verksamhetsunderstöd till Katthuset i Vasa och Hundgården Kulkuri. Djurskyddsservicen är fortfarande ordnad i samarbete med Hundgården Kulkuri och för det betalas en separat ersättning till hundgården. De lokala frivilliga organisationerna gör ett värdefullt arbete och därför var beslutet om nedskärning inte lätt.

Teknisen toimialan avustuksista leikattiin säästösyistä – eläintensuojelupalvelut turvataan edelleen17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Vaasan kaupunki ei tänä vuonna myönnä toiminta-avustusta Vaasan kissatalon ja Koiratarha Kulkurin toimintaan säästösyistä. Eläinsuojelupalvelut järjestetään edelleen yhteistyössä Koiratarha Kulkurin kanssa ja tästä maksetaan koiratarhalle erillistä korvausta. Paikalliset vapaaehtoisjärjestöt tekevät arvokasta työtä, eikä leikkauspäätös ollut helppo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme