Jyväskylän yliopisto

UNESCO-professorit Heikki Lyytinen ja Pekka Neittaanmäki yhdistivät voimansa

Jaa

UNESCO-professorit Heikki Lyytinen ja Pekka Neittaanmäki muodostavat uuden yhteisen tutkimusympäristön ”Collaborating UNESCO Chairs”.

UNESCO-professorit: Heikki Lyytinen vasemmalla ja Pekka Neittaanmäki oikealla. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
UNESCO-professorit: Heikki Lyytinen vasemmalla ja Pekka Neittaanmäki oikealla. Kuvaaja Petteri Kivimäki.

Kehitysneuropsykologian UNESCO-professori Heikki Lyytinen ja tietotekniikan UNESCO-professori Pekka Neittaanmäki tiivistävät yhteistyötään uudella tutkimusympäristöllä. Tutkimusympäristö muodostetaan Agoraan, joka sijaitsee Jyväskylän yliopiston Mattilanniemen kampuksella. Asia julkistettiin kansainvälisen ”Advanced Learning Sciences” -konferenssin yhteydessä.

Heikki Lyytisen päätehtävä on edistää tutkitusti tehokasta lukutaidon opetusta maailmanlaajuisesti internetiä ja mobiiliteknologiaa hyödyntämällä. UNESCO-oppituolin teema on "Lukutaito kuuluu kaikille".

– Hankkeen painopiste on kehittää lukutaidon oppimisympäristöjä eri kieliympäristöihin yhdessä professori Ulla Richardsonin kanssa. Tukea tarjotaan erityisesti maissa, joissa lapsilla on ongelmia saavuttaa lukutaito esimerkiksi opetuksen tai sosiaalisen tuen riittämättömyyden takia, Lyytinen toteaa.

Pekka Neittaanmäen tavoitteena on selvittää digitaalisten palvelualustojen soveltuvuutta kehittyvien maiden ympäristöihin. Sovellusalueita ovat mm. suomalainen koulutusjärjestelmä, terveydenhuoltojärjestelmä ja muut julkiset palvelut. UNESCO-oppituolin teema on ”Digitaaliset palvelualustat kehittyvissä talouksissa”.

– Professori Heikki Lyytisellä on valmiina yli 30 maahan ulottuva kansainvälinen verkosto, josta on merkittävä hyöty myös omassa UNESCO-hankkeessani. Pyrimme yhteisellä hankkeella muodostamaan kokonaisuuden, jossa on tieteellisiä synergiaetuja. Toivomme myös, että voimien yhdistäminen auttaa näkyvyyden lisäämisessä, kun haemme kansainvälistä rahoitusta. Keskeisenä yhdistävänä tekijänä on tekoälyn hyödyntäminen, Neittaanmäki kertoo.

Yhdistämällä hankkeensa Lyytinen ja Neittaanmäki luovat verkostot yli 50 maahan ja yli 100 yliopistoon. Näin he pystyvät muodostamaan kontaktit erilaisiin tutkimusrahoittajiin ympäri maailman.

– Tavoitteena on jatkaa aktiivista tutkimustoimintaa myös Jyväskylän yliopistossa. Järjestämme muun muassa vuosittain 1–2 tieteellistä konferenssia, Neittaanmäki lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Lyytinen
UNESCO-professori
heikki.j.lyytinen@jyu.fi
puh. 050 552 4892

Pekka Neittaanmäki
UNESCO-professori
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
puh. 040 550 7005

Kuvat

UNESCO-professorit: Heikki Lyytinen vasemmalla ja Pekka Neittaanmäki oikealla. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
UNESCO-professorit: Heikki Lyytinen vasemmalla ja Pekka Neittaanmäki oikealla. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ensimmäiset uhanalaisen raakun poikaset syntyivät Konneveden tutkimusasemalla  17.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Etelä-Suomessa Mustionjoen ja Ähtävänjoen raakkukannat pienenevät hälyttävää tahtia, mutta tilanteeseen on tulossa helpotusta Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalta. Tutkijat onnistuivat tuottamaan ensimmäiset viljellyt raakun poikaset jatkokasvatukseen tutkimusaseman laboratoriossa. Poikaset ovat peräisin raakkuyksilöistä, jotka tuotiin asemalle ”raakkujen lemmenlomalle” Mustionjoesta ja Ähtävänjoesta syksyllä 2016.

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita15.7.2019 09:00:00 EESTTiedote

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Nanotutkijat löysivät optimaalisen reikärakenteen, joka estää lämmön johtumista8.7.2019 12:43:07 EESTTutkimus

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen professori Ilari Maasillan tutkimusryhmä on erikoistunut tutkimaan, miten erilaisilla nanorakenteilla voidaan estää tai parantaa lämmön siirtymistä. Tuoreessa tutkimuksessa Maasillan tutkimusryhmä tarkensi tietoa siitä, miten lämmönsiirto estetään yli satakertaisesti reikärakenteissa hyödyntäen lämmön aaltoluonnetta. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Physical Review Applied -lehdessä 3. heinäkuuta 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme