Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Unifi: TKI-suunnitelma korostaa tutkimusta, osaamista ja laatua

Jaa
Parlamentaarisen TKI-työryhmän 2022 loppuraportti ”Tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen käyttöä koskeva monivuotinen suunnitelma” julkistettiin 1.3.2023. Suomen TKI-toiminnalla on nyt mahdollisuus ottaa jättiharppaus eteenpäin, ja tätä tilaisuutta emme saa hukata. Toimien konkretisointi jää tuleville hallituksille, joiden on tärkeä sitoutua raportin TKI-järjestelmän kehittämisen periaatteisiin ja panostaa kaikessa kansainvälisesti korkeaan laatuun sekä osaajiin, toteaa Unifi.

uomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry kiittää parlamentaarista työryhmää erinomaisesta sisällöllisestä työstä sekä sidosryhmien mukaan ottamisesta valmisteluprosessiin. Kattava raportti tarjoaa selkeitä askelmerkkejä ja viitekehyksen TKI-toiminnan vahvistamiseksi. Erityisen arvokasta on, että korkeatasoisen perustutkimuksen ja osaamisen merkitys TKI-toiminnan perustana on nostettu raportissa prioriteetiksi.

Vaikuttavuus ja laatu ohjaamaan panostusten kohdentamista

Vuoden alussa voimaan tullut T&K-rahoituslaki ja sitä täydentävä monivuotinen rahoitussuunnitelma tarkoittavat erittäin merkittävää valtion lisäpanostusta T&K-toimintaan. Raportissa todetaan, että julkisen rahoituksen vipuvaikutus ja vaikuttavuus on tutkitusti suurin, kun se kohdennetaan perustutkimukseen ja siihen pohjautuvaan korkeakoulutukseen.

Parlamentaarinen TKI-työryhmä ei esitä selkää allokaatiota julkisen rahoituksen kohdentamiselle. Se jää tulevien hallitusten tehtäväksi. Työryhmän esittämät periaatteet ovat paras ohjenuora tulevalle työlle. Raportissa linjataan, että rahoitusratkaisuissa tulee korostaa korkeaa laatua, vaikuttavuutta, uusiutumiskykyä ja mahdollisuutta tarttua uusiin haasteisiin.

Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi tulevissa valinnoissa ykköskriteerinä on oltava kansainvälisesti korkea laatu kaikissa toimissa. Emme voi tyytyä vähempään, toteaa Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Kansainvälisesti korkeatasoiset tutkimusryhmät ja tutkimusympäristöt ovat oleellisia osaajien ja kansainvälisten investointien houkuttelemiseksi. Vaikuttavuus perustuu tutkimustoiminnan laatuun, ja tutkimuksessa tarvitaan riittävän vahvoja alaansa keskittyneitä yksiköitä.

Ilman osaavia ihmisiä TKI-järjestelmä ei toimi

Puolet TKI-panostuksista on kohdennettava osaaviin tekijöihin. TKI-henkilöstön määrää ja osaamistasoa on nostettava merkittävästi. Tutkijakoulutuksen tärkeys osana tutkimustoimintaa onkin raportissa huomioitu suurella painoarvolla. Yliopistot kehittävät tohtorikoulutusta monipuolisesti, ja rahoituksen kohdentaminen tähän on viisas ja tarpeellinen esitys.

Uutta luova korkeatasoinen perustutkimus on TKI-toiminnan perusta

Uutta luova perustutkimus on myös aitojen uusien innovaatioiden kehittämisen perusta. Perustutkimukseen panostamalla Suomi voi ottamaan paikan johtavana kestävän tulevaisuuden tekijänä ja globaalien haasteiden ratkaisijana kuten raportissa esitetään. Kotimainen uutta tietoa tuottava tutkimus on myös edellytys kyvylle muualla tuotetun tiedon hyödyntämiselle sekä korkeatasoiselle soveltavalle tutkimukselle, raportti huomioi.

Vaikuttavin TKI-toiminta uudistaa laajasti ja kestävällä tavalla koko yhteiskuntaa. Tähän tarvitsemme monipuolista tutkimusta ja laajaa yhteistyötä, korostaa Tanja Risikko.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.unifi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Unifin hallitusohjelmatavoitteet: Suomen suunta kääntyy osaamisella. Sijoitus yliopistoihin on sijoitus hyvän kierteeseen7.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n viesti seuraavalle hallitukselle on selkeä: Suomi tarvitsee uutta osaamista ja lisää korkeasti koulutettuja osaajia. Koulutustason nosto, uusien tutkijasukupolvien turvaaminen, TKI-osaajien kouluttaminen sekä kansainvälisten osaajien houkuttelu on Suomelle elintärkeää nykyisessä haastavassa maailmantilanteessa. Yliopistojen, tieteen ja tutkimuksen rooli näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on aivan keskeinen. Siksi yliopistorahoituksen tasoa on nostettava.

Nordiska universitet: EU:s forsknings- och utbildningspolitik bör utvecklas utifrån hög kvalitet30.9.2022 16:12:48 EEST | Tiedote

Totalt 62 nordiska universitetsrektorer och representanter av universiteten samlades vid evenemanget Nordic University Days 2022 i Bryssel för att dela sina synpunkter på det europeiska kunskapsregion med EU:s beslutsfattare och EU-komissionen. Europeiska kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, som talade vid evenemanget, betonade vikten av universitet och kunskap för att lösa världens stora utmaningar. Rektorerna uttryckte också sin oro över EU-ländernas förslag att anslå nedskärningarna på 663 miljoner euro till programmet Horisont Europa.

Pohjoismaiden yliopistot: EU:n tutkimus- ja koulutuspolitiikkaa tulee kehittää korkeaan laatuun perustuen30.9.2022 16:03:17 EEST | Tiedote

Yhteensä 62 pohjoismaista yliopistorehtoria ja yliopistojohdon edustajaa kokoontui Nordic University Days 2022 -tapahtumaan Brysseliin välittämään EU-päättäjille ja EU-komission edustajille näkemyksensä eurooppalaisen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiopolitiikan kehittämiseksi. Tapahtumassa puhunut Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager korosti yliopistojen ja osaamisen merkitystä maailman suurten haasteiden ratkaisemisessa. Rehtorit esittivät huolensa jäsenmaiden ehdotuksesta kohdentaa ensi vuonna yhteensä 663 miljoonan euron leikkaukset Horisontti Eurooppa -ohjelmaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme