Helsingfors universitet

Universiteten har beslutat om betygsurvalets kriterier för år 2020

Jaa

Universiteten har fattat beslut om urvalskriterierna för betygsurval inom olika utbildningsområden för studentantagningen för år 2020. Universitetens utbildningsområden har vid planeringen av poängsättningen för studentexamen använt det verktyg för poängsättning som publicerades tidigare i år.

Inom utbildningsområdena har viktiga ämnen och ämnesgrupper för studentexamen inom vardera område betonats. Dessutom har man inom utbildningsområdena strävat mot att samarbeta på ett sådant sätt att urvalskriterierna inom samma område inte ska skilja sig åt för mycket på olika universitet.  

De olika utbildningsområdenas urvalskriterier för betygsurvalet, alltså principerna för poängsättning av studentexamen och andelen studerande som antas enligt betygsurval, finns publicerade på tjänsten Studieinfo. Det har också publicerats en video om ämnet.

De fullständiga urvalskriterierna för studentantagningen år 2020 publiceras i slutet av år 2019.

Projektet för utveckling av studentantagningen är ett spetsprojekt som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Projektet syfte är att förstärka samarbetet mellan olika utbildningsområden samt att nationellt likrikta poängen som ges för studentexamen.

Från och med 2020 väljs en stor del av studeranden på basis av studentexamen. Det finns andra alternativ till dem som inte väljs på basis av betygen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

De enskilda universiteten svarar på frågor som berör urvalskriterierna.

Frågor från medier besvaras av:
projektchef Ulla Sarajärvi
ulla.sarajarvi@helsinki.fi
tel. 02941 40335

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme