Karisto

Upea ja ainutlaatuinen teos tuo vihdoin Kansallisbalettimme historian yksiin kansiin

Jaa

Suomen kansallisbaletti täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Arvovaltaisen tekijäkaartin asiantuntemusta huokuva uutuuskirja Se alkoi joutsenesta tuo vihdoin Kansallisbalettimme historian yksiin kansiin. Monipuolisen lähestymistapansa ansiosta teos liittää baletin myös osaksi Suomen kulttuurihistoriaa.

Mittavan tutkimustyön tuloksena syntynyt uutuuskirja Se alkoi joutsenesta kertoo, miten Suomen kansallisbaletti syntyi vuonna 1922 ja kehittyi eri balettimestarien ja baletinjohtajien aikakausina. Kirjassa tarkastellaan koreografeja, teoksia ja niiden vastaanottoa, ja taiteilijat  kertovat työstään haastatteluissa. Teos tuo esiin, kuinka baletti on ollut tärkeä osa suomalaista ja kansainvälistä kulttuurielämää.  Suuri määrä ennen julkaisematonta kuvamateriaalia välittää baletin arkeaa ja juhlaa. Kirja tarjoaa ainutlaatuisen kattauksen myös balettipuvustuksen, lavastuksen ja suomalaisen balettimusiikin historiaa.

Ohjelmiston, tanssijoiden ja koreografien työn rinnalla tarkastellaan baletin asemaa oopperainstituution osana. Lisäksi kerrotaan, miten baletin työtavat ovat vuosien kuluessa muuttuneet ja millaisia taiteellisia kokeiluja instituution suojissa on tehty. Tähän asti yleisesitys Kansallisbalettimme historiasta on puuttunut. 

Kansainvälisyys on ollut läsnä koko ryhmän toiminnan ajan erilaisin painotuksin. Kirja esittelee baletinjohtajia ensimmäisestä balettimestarista, kosmopoliitti George Géstä Jorma Uotisen kautta 2000-luvun pohjoismaisiin johtajiin, viimeisimpinä tanskalainen Kenneth Greve (2008–18) ja ruotsalainen Madeleine Onne (2018–). Nykyisin myös tanssijoista suurin osa on ulkomailta, yhteinen työkieli on englanti ja ohjelmistossa on yhä enemmän ulkomailta vuokrattuja tuotantoja. 

Kymmenhenkisellä kirjoittajaryhmällä on vankka kokemus tutkijoina, toimittajina, taiteen tekijöinä ja alan asiantuntijoina: Johanna LaakkonenAino KukkonenRaisa RauhamaaRiikka Korppi-TommolaTiina SuhonenEero HämeenniemiHarri KuusisaariJukka O. MiettinenHeta Reitala ja Joanna Weckman

Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestyessään 9.9.2021.  

Pdf-vedokset ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme