HUS

Uppdragen inom den prehospitala akutsjukvården har ökat markant under det senaste halvåret

Dela

Inom HUS område har antalet uppdrag inom den prehospitala akutsjukvården ökat markant sedan sommaren 2021 och är nu klart högre än normalt. Framför allt har onödiga larm inom prehospital akutsjukvård ökat.

Antalet uppdrag inom den prehospitala akutsjukvården har legat stadigt på en hög nivå i HUS område sedan sommaren 2020, men den största ökningen har skett efter maj 2021. Under juni–oktober 2021 var ökningen 8 procent jämfört med motsvarande period år 2019. Det innebär cirka 1 000–1 500 fler uppdrag per månad.

“Det ökade antalet uppdrag beror inte på coronaviruspatienter som behöver prehospital akutsjukvård eller av förändringar i befolkningens sjuklighet”, säger Markku Kuisma, överläkare för prehospital akutsjukvård vid HUS.

Onödiga larm belastar den prehospitala akutsjukvården

I en kartläggning som gjordes i oktober–november 2021 framgick att 5,2 procent av de nuvarande prehospitala akutsjukvårdsuppdragen var så kallade onödiga larm. Dessa larm kan försena den inledande vården för en kritiskt sjuk patient.

“Antalet onödiga larm är väldigt stort och de belastar den annars också ansträngda prehospitala akutsjukvården. Vid onödiga larm är det ofta fråga om lindriga skador eller feber som man skulle kunna behandla själv, eller högt blodtryck som mätts med hemmätare eller kontrolluppdrag på vårdhem”, berättar Markku Kuisma.

Prehospital sjukvård hjälper vid livshotande nödsituationer

Prehospital akutsjukvård hjälper befolkningen i situationer där liv eller hälsa är hotade. Sådana nödsituationer är till exempel livlöshet, andningssvårigheter, kraftig bröstsmärta, förlamningssymtom, kramper, förgiftningar, allvarliga skador eller kraftig blödning.

“Det är bra att komma ihåg att prehospital akutsjukvård hjälper uttryckligen i nödsituationer. Då ska man ringa numret 112. Hög feber är till exempel inte en livshotande nödsituation. I en sådan situation, liksom i andra plötsliga och akuta hälsoproblem som kräver brådskande vård ska man ringa Jourhjälpen på numret 116 117. Jourhjälpen kan också koppla samtalet vidare till 112 om samtalet skulle visa på behov av prehospital akutsjukvård”, påminner Markku Kuisma.

Kontakter

Markku Kuisma
överläkare, prehospital akutsjukvård
HUS
050 427 0210
markku.kuisma@hus.fi

Bilder

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum