Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uppenbara brister i hur räddningsverken anmäler bränder som kan vara förenade med oaktsamhet eller uppsåt till polisen i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område

Jaa
Räddningsverken är skyldiga att anmäla bränder som kan vara förenade med oaktsamhet eller uppsåt till polisen. Enligt regionförvaltningsverkets tillsyn har räddningsverken i regionen inte fullgjort anmälningsskyldigheten i tillräckligt hög grad.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland övervakade tillsammans med de övriga regionförvaltningsverken på riksnivå räddningsverkens skyldighet att anmäla bränder som kan vara förenade med uppsåt eller oaktsamhet och sådana där antändningsorsaken är oklar till polisen. Enligt tillsynen år 2022 anmälde räddningsverken i regionförvaltningsverkets verksamhetsområde bara 30–48 % av fallen som omfattas av anmälningsskyldigheten. I samtliga räddningsverk fanns det klara brister i hur anmälningsskyldigheten fullgjordes.

Det var svårt att jämföra räddningsverken med varandra. Instruktionerna och rutinerna för anmälningsförfaranden och -praxis varierade liksom innehållet i de erhållna redogörelserna. Verksamhetsmodellerna som beskrivs i redogörelserna var inte helt jämförbara sinsemellan.

En central observation var emellertid att det allmänna fullgörandet av rapporteringsskyldigheten och säkerställandet av den låg på en svag nivå trots att räddningsverken meddelade att anmälningsprocessen och personalens utbildning i samband med förfarandet var i skick.

Regionförvaltningsverket presenterade i samband med tillsynen sin uppfattning om lagenlig verksamhet för välfärdsområdena och deras räddningsverk. Regionförvaltningsverken poängterade bland annat att räddningsmyndigheten enligt lag är skyldig att göra en bedömning av andtändningsorsaken och i sådana fall som fastställs i lagen förmedla information om antändningsorsaken till polisen. Tillförlitlig förmedling av information till förundersökningsmyndigheten är en så viktig sak att det har antecknats som räddningsmyndighetens skyldighet enligt lag att göra anmälan.

Som en del av tillsynen över räddningsväsendet följer regionförvaltningsverket i fortsättningen upp hur anmälningsskyldigheten fullgörs och förutsätter att räddningsverken vidtar åtgärder för att utveckla helheten med tanke på de frågor som enligt regionförvaltningsverkets bedömning inte är på den nivå som lagen förutsätter.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, direktör Tarja Wiikinkoski tarja.wiikinkoski@rfv.fi eller +358 295 018 800

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, räddningsöverinspektör Jussi Herranen jussi.herranen@rfv.fi eller +358 295 018 505


Hela rapporten (på finska): Aluehallintovirastojen selvitys pelastuslain 41 § 4 mom. mukaisen ilmoitusvelvollisuuden toteutumisesta pelastuslaitoksissa, pdf-julkaisu (12.5.2023) pdf 824kB - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Blogi: Räddningsmyndigheternas skyldighet att anmäla olyckor till polisen behöver effektiviseras- Regionförvaltningsverket (rfv.fi)

Regionförvaltningsverken undersökte räddningsmyndigheternas anmälningsskyldighet till polisen för olyckor förenade med oaktsamhet eller uppsåt – stora regionala variationer, Pressmeddelande 2023-05-15 - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme