Kuutoskaupunkien avoin data

Uraauurtava avoimen datan hanke herättää huomiota ulkomailla

Jaa

Kaupunkien hallussa oleva data on verovaroin tuotettu raaka-aine, jota jalostamalla saadaan parempia palveluita ja tehokkaampaa päätöksentekoa. Työtä datan käytettävyyden parantamiseksi on tehty 3,5 vuotta kestäneessä 6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeessa, josta on otettu mallia myös ulkomailla. Hankkeen oppeja jaetaan Helsingissä 30.11. järjestettävässä Dataliiketoiminnan tulevaisuus -tapahtumassa.

Kuluneen 3,5 vuoden aikana Suomen kuusi suurinta kaupunkia eli Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu ovat avanneet hallussaan olevaa dataa kaikkien vapaaseen käyttöön. Työtä on tehty eri kaupungeissa yhtä aikaa ja samalla tavalla, ja sen tuloksena paitsi kaupunkien, myös kaupunkien ja yritysten välinen yhteistyö on lisääntynyt merkittävästi. Toimintamalli on myös mahdollistanut sen, että harmonisoituja rajapintoja hyödyntävät yritykset voivat ottaa tuottamansa ratkaisut kerralla käyttöön monessa kaupungissa.

- Mallia on kopioitu maailmalla, ja se on toiminut pohjana kansainväliselle kaupunkiverkostolle, Open & Agile Smart Citiesille, jossa tällä hetkellä on mukana yli 100 kaupunkia 23 maasta, kertoo hankepäällikkö Matti Saastamoinen Goforelta.

Työtä datan ja rajapintojen avaamiseksi on tehty vuodesta 2014 kuutoskaupunkien 6Aika-strategiaan kuuluvassa Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeessa, joka päätyy vuodenvaihteessa. Tavoitteena on ollut kehittää uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja avoimen datan ja rajapintojen ympärille. Työ liittyy hallituksen tavoitteeseen tehdä Suomesta dataan pohjautuvien ratkaisujen edelläkävijä.

Hankkeen sisältöä ja parhaita oppeja esitellään Helsingissä 30.11. järjestettävässä Dataliiketoiminnan tulevaisuus -tapahtumassa. Tapahtuman keynote-puheenvuoron pitää viestintäneuvos Taru Rastas Liikenne- ja viestintäministeriöstä, ja datan hyödyntämisestä kuullaan neljä case-esimerkkiä. Yksi näistä on kansainvälistä kiinnostusta herättänyt MaaS-palvelu Whim, joka yhdistää joukkoliikenteen, taksit ja vuokra-autot kuukausimaksulla tarjottavaksi palveluksi.

Tavoitteena datan entistä helpompi käytettävyys

Hankkeen aikana kaupungit ovat avanneet yli 500 datasettiä ja rajapintoja. Yksi keskeisistä ponnistuksista on ollut harmonisoitujen päätös-, palaute-, tapahtuma- ja resurssirajapintojen rakentaminen. Rajapintojen kautta jaetaan kaikki tieto kaupungin tapahtumista ja esimerkiksi kaupunginvaltuuston ja -hallituksen päätöksistä. Kun rajapinnat on harmonisoitu, ne toimivat samalla tavalla kaikissa kaupungeissa.

- Myös portaali on tehty avoimella lähdekoodilla, jolloin mikä tahansa organisaatio voi hyödyntää sen koodia ja pohjaa omiin tarpeisiinsa, kertoo hankepäällikkö Matti Saastamoinen.

Lisäksi kaupungit ovat rakentaneet yhteisen dataportaalialustan, joka kerää yhteen kaupunkien tarjolla olevan datan, dokumentit, käyttöohjeet ja metadatan. Pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun dataportaalit avautuvat ennen vuodenvaihdetta.

Työtä hankkeessa on tehty tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa, sillä tavoitteena on ollut luoda edellytyksiä sille, että yritykset pystyvät hyödyntämään verovaroin tuotettua dataa. Näin yritysten tarpeita on kuultu tarkasti, ja niiden edustajat ovat muun muassa voineet vaikuttaa rajapintaratkaisuihin ja -standardeihin.

Tavoitteena on ollut myös tehdä datan avaamisesta luonteva osa kaupunkien normaalia toimintaa, että edellytykset datapohjaisten palveluiden ja liiketoiminnan kehittämiselle jatkuvat myös hankkeen päättyessä. Yksi esimerkki tästä on se, että datan vapaa liikkuvuus ja avaaminen huomioidaan jatkossa kaikissa kaupunkien järjestelmähankinnoissa.

- Kun kaupungit osaavat sekä strategisella että operatiivisella tasolla tehdä dataan pohjautuvia päätöksiä, saadaan parempaa päätöksentekoa, sanoo Matti Saastamoinen.

Lisätietoa:

6Aika.fi

Databusiness.fi

******************************************************************************************************

Dataliiketoiminnan tulevaisuus 30.11. klo 8.30-13.00, Haaga-helia Pasila, Ratapihankatu 13, Helsinki.

Ohjelma ja lisätiedot: Dataliiketoiminnan tulevaisuus

Akkreditoituminen tapahtumaan: anne@todotapahtumat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Saastamoinen
Senior Service Architect, Gofore
+358 40 820 4610
matti.saastamoinen@gofore.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kuutoskaupunkien avoin dataKuutoskaupunkien "Avoin data ja rajapinnat" -kärkihankkeessa Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu avaavat tietovarantojaan mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi. Tavoitteena on tehdä datan avaamisesta luonteva osa kaupunkien toimintaa ja mahdollistaa näin innovatiivisten palveluiden kehittäminen datan päälle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuutoskaupunkien avoin data

Sata tapaa hyödyntää avointa dataa - kartoitus avoimen datan soveltamisesta liiketoiminnassa23.11.2017 12:16:42 EET | Tiedote

Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupungit toteuttavat 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään yhteistyössä kaupungeista parempia ja älykkäämpiä. Nämä kaupungit ovat jo vuosia yhteistyössä avanneet julkisia tietovarantoja kenen tahansa hyödynnettäväksi mahdollistaen muun muassa uusien palvelujen ja liiketoiminnan kehittämisen. Osana tätä työtä on tehty kartoitus avoimen datan soveltamisesta liiketoiminnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme