Kiinteistömedia Oy

Urakoitsija vastaa työnsä tuloksesta - tilaajan osattava valvoa oikeuksiaan takuuaikana

Jaa

Rakentamisen laatu maassamme puhuttaa säännöllisin väliajoin. Suomessa niin uudis- kuin korjausrakentamishankkeissakin noudatetaan lähes poikkeuksetta Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998). Ehtojen mukaan urakoitsija vastaa osapuolten sopiman ajan siitä, että urakan lopputulos on urakkasopimuksen mukainen. Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas selvittää, milloin urakan tilaaja voi vedota urakoitsijan takuuvastuuseen ja vaatia korjauksia sekä vahingonkorvauksia.

Takuuaika kestää kaksi vuotta

Urakan takuuajasta sovitaan tapauskohtaisesti urakkasopimuksessa. Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) mukaan urakan takuuaika on 2 vuotta urakan vastaanotosta, elleivät osapuolet keskenään muuta sovi.

Takuuaikana urakoitsija on velvollinen korjaamaan kustannuksellaan suorituksessaan ilmenneet puutteet ja viat.
- Mikäli urakoitsijan suoritus ei joltain osin vastaa sitä, mistä urakkasopimuksessa on sovittu, urakan tilaajalla on peruste vaatia tilanteen korjaamista sekä vahingonkorvausta aiheutuneesta haitasta, vahvistaa Asianajotoimisto Castrén & Snellmanilla työskentelevä asianajaja, DI Emma Niemistö.

Niemistöltä on juuri ilmestynyt aiheesta kirja, Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kirjassa tarkastellaan muun muassa sitä, mitä urakoitsijan takuu konkreettisesti kattaa ja miten tilaajan tulee reklamoida havaitsemistaan virheistä.
- Takuuvastuukysymyksistä on kaivattu helppolukuista ja käytännönläheistä opasta. Itse hoidan juuri urakkasopimuksiin ja -riitoihin liittyviä toimeksiantoja, joten tartuin mieluusti heitettyyn haasteeseen pukea käytännön opit tiiviiseen ja selkokieliseen muotoon, Niemistö kertoo.

Tilaajan on havainnoitava virheitä aktiivisesti

Fiksu tilaaja havainnoi rakennettua tai korjattua kohdetta aktiivisesti ja ilmoittaa mahdollisista virheistä ja puutteista viipymättä urakoitsijalle. Virheistä on ilmoitettava heti, kun ne huomaa.
- Reklamaation tekemistä ei tarvitse pelätä, koska se on tilaajan oikeus ja velvollisuus. Reklamointi on tärkeää myös urakoitsijalle, jotta urakoitsija saa mahdollisuuden suorituksensa korjaamiseen, Niemistö muistuttaa.

Mallia reklamaation sisältöön voi katsoa vaikkapa Urakoitsijan takuuvastuu -kirjan reklamaatioesimerkeistä.

Hyvissä ajoin ennen takuuajan päättymistä kannattaa järjestää systemaattinen virheiden kartoitus esimerkiksi asukaskyselyn ja katselmusten avulla. Esimerkiksi taloyhtiöiden remonteissa virheet voivat olla mitä moninaisempia.
- Virheet riippuvat tietysti siitä, mitä urakkaan kulloisessakin tapauksessa on kuulunut. Omalla työpöydälläni on pyörinyt kaikkea vesikaton tiiveyden ongelmista putkisaneerauksen jälkeen tapahtuneisiin vesivahinkoihin, Niemistö kertoo.

Takuuajan lopussa järjestetään vielä takuutarkastus, jossa kirjataan ylös kaikki sillä hetkellä tiedossa olevat puutteet ja virheet.

Urakoitsija velvollinen korjaamaan vastuulleen kuuluvat virheet

Sen jälkeen, kun tilaaja on tehnyt reklamaation, alkaa virheen aiheutumissyyn lähempi selvittely. Urakoitsija laatii korjaussuunnitelman, jonka pohjalta keskustellaan, mitä käytännön toimia korjaaminen vaatii. Samalla huolehditaan vahinkojen minimoinnista.

Takuuaikana urakoitsijalla on todistustaakka virheiden osalta. Välttyäkseen virheiden korjaamiselta urakoitsijan on siis pystyttävä osoittamaan, ettei virhe johdu urakoitsijan suorituksesta. Tilaajan on hyvä tiedostaa, että urakoitsija on korjausten lisäksi velvollinen korvaamaan virheestä aiheutuneet vahingot.

Jos takuuaikana herää epäilys, että urakkasuorituksessa on virhe, Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas auttaa selvittämään, miten tilaajan kannattaa menetellä. Lisäksi kannattaa kääntyä asiantuntevan rakennuttajakonsultin tai lakimiehen puoleen.
- Jos urakoitsija esimerkiksi kieltäytyy korjauksista, ne voidaan teettää toisella urakoitsijalla ja korjauskustannuksia voidaan vaatia alkuperäiseltä urakoitsijalta. Yleensä viimeistään näissä tilanteissa tarvitaan juridista neuvonantoa. Turvautumalla asiantuntijan apuun tilaaja voi varmistaa, että takuukorjauksissa noudatetaan oikeita menettelytapoja, Niemistö toteaa. 

Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas ilmestyi 29.1.2016. Kirja selvittää, mitä Rakennusurakan yleisissä sopimusehdoissa (YSE 1998) määrätään urakan takuusta ja urakoitsijan vastuusta takuuaikana. Kirjassa kerrotaan, mitä takuu käytännössä kattaa, miten takuuaika lasketaan, millaisiin toimenpiteisiin takuu velvoittaa sekä miten urakoitsijalle tulee ilmoittaa virheistä. Lisäksi kirja antaa ohjeet ongelmatilanteisiin (esim. tilanteet, joissa urakoitsija laiminlyö takuukorjaukset tai joissa takuuaikana korjattu virhe uusiutuu). Kirjassa tarkastellaan lyhyesti myös urakoitsijan vahingonkorvausvastuuta sekä takuuajan jälkeistä 10-vuotisvastuuta. Kirjan on kirjoittanut asianajaja, DI Emma Niemistö, ja kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kirjasta:
Emma Niemistö, Senior Associate / Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy, emma.niemisto@castren.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 019 9721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://www.kiinteistomedia.fi
Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama kustannusyhtiö, joka julkaisee kiinteistöalan kirjallisuutta ja lomakkeita sekä Suomen Kiinteistölehteä, Locus-lehteä, Ympäristö-lehteä ja Kiinteistösektori-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas tiivistää nykyaikaisen avain- ja tunnistehallinnan5.8.2020 15:01:06 EEST | Tiedote

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas (Kiinteistömedia Oy) on tehokas ja tiivis kokonaisuus, joka soveltuu kaikille avain- ja tunnistehallinnan parissa työskenteleville henkilöille sekä oppimateriaaliksi ammatilliseen koulutukseen. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas sisältää käytännön ohjeita ja mallinnuksia erilaisten avainten käsittelyyn, hallintaan ja säilytykseen.

Yhtiökokous onnistuu myös etänä2.6.2020 09:17:08 EEST | Tiedote

Kevät on vilkasta yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä, mutta tänä keväänä fyysisiä kokouksia ei ole kokoontumisrajoitusten vuoksi voitu järjestää. Ratkaisuina ovat olleet kokouksen siirtäminen odottamaan parempia aikoja ja kokouksen järjestäminen etäyhteyksin. Nyt kun etäkokoustamisen makuun on monessa taloyhtiössä päästy ja perusasiat opeteltu, on hyvä tilaisuus ottaa etäosallistuminen pysyväksi osaksi taloyhtiökokoustamisen keinovalikoimaa. Etäkokouksen järjestämisessä opastaa uusi Etäkokoukset taloyhtiössä -kirja (Kiinteistöalan Kustannus).

Turvallisin mielin hallitustyöhön19.5.2020 10:35:06 EEST | Tiedote

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme