Jyväskylän yliopisto

Urheiluorganisaatio hyvänä työpaikkana? – tutkimuksella ja yhteistyöllä kohti parempaa urheilujohtamista

Jaa

Millaista on työskennellä suomalaisen huippu-urheilun parissa, kun koko toimiala on viime aikoina näyttäytynyt julkisuudessa erilaisten skandaalien merkeissä? Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa alkaa kolmevuotinen tutkimus, jossa perehdytään sosiaaliseen kestävyyteen ja johtamiseen urheiluorganisaatioissa. Nämä organisaatiot työllistävät tuhansia ihmisiä, joiden työhyvinvointi, tasa-arvo ja organisaation inklusiivisuus ovat tutkimuksen keskiössä.

Tutkimuksen keskiössä on sosiaalinen kestävyys ja johtaminen urheiluorganisaatioissa.
Tutkimuksen keskiössä on sosiaalinen kestävyys ja johtaminen urheiluorganisaatioissa.

Suomalaiset urheiluorganisaatiot ovat viime aikoina loistaneet lööpeissä sellaisten tapahtumien vuoksi, jotka eivät liity itse urheiluun. Negatiiviset ja ei-toivottavat tapaukset ja niiden käsittely kulisseissa ja sittemmin julkisuudessa kertovat aiheen yhteiskunnallisesta merkittävyydestä. Alan sosiaaliseen kestävyyteen ja läpinäkyvyyteen kohdistuu historiallinen muutospaine.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa on alkamassa tutkimushanke, joka keskittyy urheiluorganisaatioiden johtamisen sosiaaliseen kestävyyteen – eli miten nämä organisaatiot toimivat työpaikkoina. Millaiset logiikat ohjaavat johtamista, ja millaisia vaikutuksia näillä logiikoilla on muutoksessa? Tietoa tuotetaan laadullisilla ja määrällisillä menetelmillä.

”Tarkoitus on, että pystymme tarjoamaan tutkittua tietoa ja työkaluja päätöksenteon tueksi urheiluorganisaatioille. Tutkimuksella ja yhteistyöllä voimme olla viemässä eteenpäin onnistunutta muutosta ja entistä kestävämpää ja luotettavampaa johtamista urheilumaailmassa”, kertoo hanketta johtava tutkijatohtori, dosentti Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Tutkimuksessa kansainvälistä yhteistyötä

Toukokuun alussa alkavan tutkimushankkeen virallinen nimi on ”Sosiaalisen kestävyyden johtaminen ja institutionaaliset logiikat huippu-urheiluorganisaatiossa”. Tutkimusta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän yliopistosta keskeisesti mukana ovat johtamisen apulaisprofessori Marjo Siltaoja kauppakorkeakoulusta ja yliopistonlehtori Hanna Vehmas liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Lisäksi mukana on kansainvälisiä tutkimusyhteistyökumppaneita sekä kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Tutkimus linkittyy myös kansainväliseen Responsible Management and Business of Sport – maisteriohjelmaan.

Lisätietoja:

Suvi Heikkinen
Tutkijatohtori, vastuullisen liiketoiminnan dosentti
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
suvi.s.heikkinen@jyu.fi
0408053319

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen keskiössä on sosiaalinen kestävyys ja johtaminen urheiluorganisaatioissa.
Tutkimuksen keskiössä on sosiaalinen kestävyys ja johtaminen urheiluorganisaatioissa.
Lataa
Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta johtaa tutkimusta.
Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta johtaa tutkimusta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme