Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Usean sairauden hoidon laatua voitaisiin seurata nykyistä tarkemmin jo nyt - tautikohtaiset laaturekisterit edellyttävät pitkäjänteistä valtion rahoitusta

Jaa
Esimerkkinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin hiv-hoitotulokset ja lääkehoidon kustannukset vuosina 2016−2020. *Vuosi 2020 on arvioitu tammi−syyskuun tietojen perusteella.
Esimerkkinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin hiv-hoitotulokset ja lääkehoidon kustannukset vuosina 2016−2020. *Vuosi 2020 on arvioitu tammi−syyskuun tietojen perusteella.

Potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta olisi seurattava Suomessa pitkäjänteisesti ja systemaattisesti. Yhtenäinen, kansallinen laatutieto paitsi parantaisi hoidon laatua, varmistaisi kansalaisten yhdenvertaisen hoidon koko maassa sekä säästäisi kustannuksia.

THL on selvittänyt vuonna 2018 alkaneessa hankkeessa, miten terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit voitaisiin Suomessa organisoida. Hankkeessa on seitsemän tautikohtaista pilottirekisteriä sekä kaksi työryhmää, joiden loppuraportit julkaistaan vuoden loppuun mennessä. 

Piloteissa on muun muassa määritelty, millaiset tiedot laaturekistereihin pitää potilaista ja heidän hoidostaan kerätä.

”Osa pilottirekistereistä, kuten diabetes, selkäkirurgia ja hiv, ovat jo hyvin kehittyneitä. Näiden rekisterien tuottaman tiedon avulla voidaan jo nyt vertailla hoidon laatua hoitoyksiköittäin ja kansallisesti”, sanoo laaturekisterihankkeen johtaja, ylilääkäri Jonna Salonen THL:stä.

”Kansallisesti yhtenäinen laatutieto lisää potilaiden saamaa terveyshyötyä, tukee heidän yhdenvertaisuuttaan ja ohjaa verovarojen järkevää käyttöä, sillä sen avulla hyväksi havaittuja ja kustannustehokkaita hoitomenetelmiä voidaan ottaa käyttöön koko maassa”, hän jatkaa. 

Laaturekisterit vaativat kansallista koordinaatiota

Vuonna 2019 voimaan tulleen THL-lain muutoksen mukaan THL:n tehtävänä on ylläpitää terveydenhuollon laaturekistereitä. Sosiaali- ja terveysministeriö määrää asetuksella, mitkä tautikohtaiset rekisterit tulevat THL:n vastuulle. 

”Asetuksen aikataulu on vielä auki. Meillä ei myöskään ole vielä tietoa, miten valtio mahdollisesti rahoittaa laaturekisteritoimintaa. Tietysti toivomme, että rekisterien ylläpitoon ja kehittämiseen saadaan pitkäjänteinen rahoitus. Näin niistä saadaan irti kaikki mahdollinen terveys- ja kustannushyöty”, Salonen sanoo.

Kaikkiaan pilottirekisterityössä on ollut mukana THL:n asiantuntijoiden lisäksi kymmeniä lääkäreitä, hoitajia, tutkijoita, IT-asiantuntijoita, analyytikkoja ja eri potilasryhmien edustajia ympäri Suomen. 

”Yhteinen näkemys on, että toimiva laaturekisterityö edellyttää kansallista koordinaatiota, jotta resurssit käytetään tehokkaasti ja vältetään tuotetun tiedon päällekkäisyyksiä ja toisaalta aukkoja.”

Diabeetikkojen sokeritasapaino on hyvä 

Laaturekisterihankkeen tautikohtaiset pilottirekisterit ovat diabetes, eturauhassyöpä, hiv, iskeeminen sydäntauti, psykoosi, reuma ja selkäkirurgia. Lisäksi kaksi työryhmää on selvittänyt hoitotyön ja perusterveydenhuollon laatua. 

Pilottirekisterit valittiin sillä perusteella, että kyseessä on merkittävä kansantauti tai sairaus, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa.

Suomessa on noin puoli miljoonaa diabeetikkoa, joista valtaosa sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Diabeteksen rekisteripilotin tulosten mukaan suomalaisten diabeetikkojen sokeritasapaino on kansainvälisesti vertailtuna hyvä. Suurimmat laatuvajeet ja -vaihtelut liittyvät kolesterolien hoitotasapainoon, valkuaisvirtsaisuuden seulontaan sekä osin tyypin 1 diabeetikoiden sokeritasapainoon.

”Pilotin tuloksia on jalkautettu kolmen pilottiin osallistuneen sairaanhoitopiirin alueelle. Alueilla on alkanut useita hankkeita, joilla potilaiden saaman hoidon laatua pyritään yhtenäistämään ja parantamaan”, kertoo diabetesrekisterin vetäjä, Jyväskylän kaupungin yleislääkäri Aapo Tahkola. Tahkola toimii raportoinnin ja analytiikan johtavana asiantuntijana asiakas- ja potilastietojärjestelmäprojekti Asterissa.

Hiv voitaisiin usein todeta nykyistä aiemmin

Hivin pilottirekisteri kattaa tiedot kaikista hiv-hoitoyksiköistä Suomessa ja kaikista hoidossa olevista potilaista.

Rekisterin perusteella 98 prosenttia potilaista käyttää hiv-lääkkeitä. Heistä 94 prosentin hoitotulokset ovat hyviä, eikä tuloksissa ole merkittäviä alueellisia eroja.

Parannettavaa on tartuntojen toteamisessa. Rekisterin tiedot osoittavat, että diagnooseista 62 prosenttia on viivästynyt. Tartunnan saaneista yli puolella on kuitenkin ollut käyntejä terveydenhuollossa ennen diagnoosia. 

”Moni tartunta voitaisiin todeta aiemmin kuin mitä nyt tapahtuu”, sanoo rekisterin vetäjä, tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio THL:stä. 

Hiv-pilottirekisterissä on seurattu myös hoitojen kustannusvaikuttavuutta. Laaturekisterin avulla pystytään seuraamaan, etteivät hivin hoitotulokset heikkene, kun hoitoyksiköiden toimintaa tehostetaan. 

”Rekisterin perusteella näin ei näytä käyneen. Vaikka hivin lääkehoidon kustannukset ovat laskeneet viime vuosina, hoitotulokset ovat pysyneet hyvinä”, Brummer-Korvenkontio toteaa.  

Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -hanke alkoi helmikuussa 2018 ja päättyy tämän vuoden lopussa. Hanke on toteutettu eduskunnan myöntämällä rahoituksella.

Rekisteripilottien päätöstilaisuus pidetään verkossa torstaina 10.12. klo 12–15.15. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta.
Ohjelma ja osallistumisohjeet

Lisätiedot:

Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit (Thl.fi)

Sivulta löytyvät

  • diabeteksen, hivin ja selkäkirurgian pilottirekisterien loppuraportit
  • kätevä tiivistelmä laaturekisterityön, pilottirekisterien ja työryhmien tuloksista
  • lisätietoa kansallisista laaturekistereistä

Jonna Salonen
hankejohtaja, ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7171
jonna.salonen(at)thl.fi

Aapo Tahkola
yleislääkäri
Jyväskylän kaupunki
asiakas- ja potilastietojärjestelmäprojekti Asterin raportoinnin ja analytiikan johtava asiantuntija
aapo.tahkola(at)ksshp.fi

Henrikki Brummer-Korvenkontio
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8455
henrikki.brummer-korvenkontio(at)thl.fi

Kuvat

Esimerkkinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin hiv-hoitotulokset ja lääkehoidon kustannukset vuosina 2016−2020. *Vuosi 2020 on arvioitu tammi−syyskuun tietojen perusteella.
Esimerkkinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin hiv-hoitotulokset ja lääkehoidon kustannukset vuosina 2016−2020. *Vuosi 2020 on arvioitu tammi−syyskuun tietojen perusteella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL raportoi koronarokotusten edistymisestä vastedes päivittäin18.1.2021 18:00:00 EETTiedote

THL raportoi 18.1.2021 alkaen päivittäin koronarokotusten edistymisestä. Tietojen lähteenä on THL:n rokotusrekisteriin vastaanotetut tiedot rokotettujen lukumäärästä. Rokotusrekisterin tiedot saadaan perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoituksesta (Avohilmo) sekä terveydenhuollon hoitoilmoituksesta (Hilmo). Mukana raportoinnissa ovat rokotukset niille henkilöille, jotka löytyvät Suomen väestötietojärjestelmästä. Henkilön katsotaan saaneen rokote, jos hänellä on vähintään yksi rokotustapahtuma. Rokotuspäivämäärä on raportoinnissa henkilön ensimmäisen rokotustapahtuman päivämäärä. Aluksi tiedot rokotettujen määrästä julkaistaan sairaanhoitopiireittäin, mutta vastaisuudessa, kun tietoa on kertynyt enemmän, siirrytään kuntakohtaiseen raportointiin. Koronarokotusten edistymisestä raportoidaan myös ikäryhmittäin sekä julkaisemalla rokotteiden saaneiden kumulatiivinen lukumäärä rokotuspäivämäärän mukaan. On huomioitava, että potilastietojärjestelmien tiedonsiirrossa on vielä puutteita, ja

Koronarokotukset edenneet valtaosassa maata hoivakoteihin – Suomessa on toimivia käytäntöjä laajojen väestörokotusten toteuttamiseen12.1.2021 17:22:27 EETTiedote

Koronavirusrokotuksissa on edetty suurempiin rokotusryhmiin ja rokotuksia on alettu antaa entistä useammassa paikassa. Tämän viikon aikana valtaosa alueista on käynnistänyt rokotukset ikääntyneiden hoivakodeissa. ”Teho-osastojen henkilökunta ja muut ensimmäisten kohderyhmien sote-ammattilaiset on nyt rokotettu hyvin kattavasti. Suurimmassa osassa erityisvastuualueista on siirrytty tällä viikolla hoivakoteihin, joissa rokotuksia annetaan sekä asukkaille että henkilökunnalle”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio. Koronavirusrokotusten tahti Suomessa on viime päivinä hieman tiivistynyt. Rokoteannoksia on annettu tällä hetkellä THL:n arvion mukaan 45 000, kun perjantaina vastaava luku oli 20 000. Potilastietojärjestelmien tiedonsiirto-ongelmien vuoksi kaikki rokotukset eivät vielä näy tilastoissa. THL kehittää rokotustietojen raportointia jatkuvasti yhdessä alueiden ja työterveyshuollon kanssa. Rokotteiden saatavuus on merkittävin rokotusten tah

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia todettu Suomessa lisää11.1.2021 10:00:49 EETTiedote

Suomessa on todettu 29 uutta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta aiemman 20 tapauksen lisäksi. Yhteensä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on nyt todettu Suomessa 49. Uusista tapauksista 18 on todettu 20.12.2020 jälkeen Suomeen saapuneilla henkilöillä. Matkustajat ovat saapuneet Suomeen seuraavista maista: Britannia, Ghana, Ruotsi, Etelä-Afrikka, Bosnia-Hertsegovina, Tanska, Turkki ja Viro. Näytteistä 8 on peräisin jo aiemmin tiedossa olleiden tapausten lähikontakteilta. Kolmen henkilön tartunnan alkuperää selvitetään edelleen. Ainakin 55 mahdollisesti tartunnalle altistunutta henkilöä on asetettu karanteeniin. Kaikista todetuista muuttuneen viruksen aiheuttamista tapauksista 47 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 2 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä. Nyt havaituista uusista tautitapauksista 28 on Britannian varianttia ja 1 Etelä-Afrikan varianttia. Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat ohjataan testiin ja karante

THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille8.1.2021 16:48:13 EETTiedote

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes yli 12-vuotiaille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. ”Kasvomaski on vain yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Sen lisäksi on ensisijaisen tärkeää noudattaa turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nen

Koronarokotuksen on saanut tähän mennessä noin 7 000 terveydenhuollon ammattilaista – rokotusvauhti riippuu Suomeen saatavista rokotemääristä5.1.2021 17:23:36 EETTiedote

Suomessa on rokotettu tähän mennessä noin 7 000 koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon ammattilaista. Koronarokotteita on Suomeen tähän mennessä saapunut kaksi erää eli yhteensä noin 50 000 kappaletta Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta. Ensimmäinen 10 000 rokotteen erä saapui 26.12. ja toinen 40 000 rokotteen erä 30.–31.12.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme