Helsingin yliopisto

Uskonto, politiikka ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan: Mitä tekemistä niillä on lojaalisuuden kanssa? Siitä keskustellaan Tiedekulmassa 27.4.

Jaa
Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan keskusteluun uskonnosta, politiikasta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä lojaalisuudesta Tiedekulmaan. Puhujina ovat tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg, Isä Heikki Huttunen ja Erkko-professori Mona Siddiqui.
Tuomas Forsbergin ja Mona Siddiquin kuvat: Veikko Somerpuro, Isä Heikki Huttusen kuva: Kateryna Chyhryn
Tuomas Forsbergin ja Mona Siddiquin kuvat: Veikko Somerpuro, Isä Heikki Huttusen kuva: Kateryna Chyhryn

Paikka: Tiedekulman Stage (Yliopistonkatu 4)

Aika: 27.4.2023 klo  17:30 - 19

Ohjelma

Religion, Politics and Competing Loyalties: Reflections on the Russian Invasion of Ukraine

Aika: 17:30 – 19:00 

Paikka: Tiedekulman Stage (Yliopistonkatu 4) 

Puhujat: tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg, Isä Heikki Huttunen, Erkko-professori Mona Siddiqui (tutkijakollegium & Edinburghin yliopisto)

Kansakunnan itsetunto rakentuu usein poliittisten ja uskonnollisten lojaliteettien ympärille, mutta kaikissa konflikteissa syntyy uusia liittoumia, jotka uhkaavat maailmanjärjestystä ja lisäävät uskonnollisia jännitteitä. Silloin politiikasta ja uskonnosta tulee erottamattomia. Professori Mona Siddiquin juontamassa englanninkielisessä yleisötilaisuudessa keskustellaan näistä aiheista yhdessä Professori Tuomas Forsbergin ja Isä Heikki Huttusen kanssa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Puhujista:

Tuomas Forsberg on Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja. Hän on virkavapaalla Tampereen yliopistosta, jossa hän toimii kansainvälisten suhteiden professorina. Forsbergin viimeisimmät tutkimusprojektit ovat käsitelleet ulkopolitiikan psykologisia teorioita, Venäjän kulttuurista valtiovoimaa ja Ukrainan sotaa.

Isä Heikki Huttunen toimii Suomen ortodoksisen kirkon pappina Helsingin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Isä Heikki on tunnettu työstään uskontojen ja kulttuurien välisen vuoropuhelun edistäjänä, ja hän on toiminut useissa kansainvälisissä ja ekumeenisissa tehtävissä. Näitä ovat muun muassa hänen roolinsa Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä, Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteerinä ja Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean jäsenenä. Tällä hetkellä hän on puheenjohtaja USKOT-foorumissa, joka on kuuden Suomessa vaikuttavan maailmanuskonnon kattojärjestö.

Mona Siddiqui on islamin ja uskontojen välisen tutkimuksen professori ja Edinburghin yliopiston apulaisrehtori. Vuosina 2022–2023 hän toimii vierailevana Jane ja Aatos Erkko -professorina Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Hänen tutkimuksensa käsittelee islamilaista lakia ja etiikkaa sekä kristittyjen ja muslimien välisiä suhteita. Hänen nykyiset kansainväliset projektinsa tutkivat kiitollisuutta ja uskollisuutta kristillisessä ja islamilaisessa ajattelussa. Siddiqui tunnetaan kansainvälisesti julkisena keskustelijana ja BBC:n ohjelmien vakiovieraana. Hän on Edinburghin kuninkaallisen seuran jäsen (Fellow of the Royal Society of Edinburgh) ja Yhdysvaltain taide- ja tiedeakatemian jäsen (Fellow of the American Academy of Arts and Sciences). Siddiquille on myönnetty Britannian ritarikunnan OBE-tunnustus sekä Canterburyn arkkipiispan Hubert Walter -palkinto hänen uskontojenvälisestä työstään.

Tiedekulman tilaisuutta voi seurata myös verkossa 

Englanninkielinen tapahtumasivu 

Lisätietoja:

Kaisa Kaakinen, tutkimuskoordinaattori, Helsingin yliopiston tutkijakollegium, kaisa.kaakinen@helsinki.fi, +358503179690

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tuomas Forsbergin ja Mona Siddiquin kuvat: Veikko Somerpuro, Isä Heikki Huttusen kuva: Kateryna Chyhryn
Tuomas Forsbergin ja Mona Siddiquin kuvat: Veikko Somerpuro, Isä Heikki Huttusen kuva: Kateryna Chyhryn
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme